Knižní recenze

Za zavřenými dveřmi - kniha, která ohromila svět

29. března 2018 v 10:09 | Domčí

Za zavřenými dveřmi

B.A.Paris

Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!

fotografie stažena z instagramu Nakladatelství Motto

Z autorčiny prvotiny se rychle stala kniha, která ohromila svět. Musím říct, že jsem četla hodně knih na toto téma a viděla i nespočet filmů a vždy mi přišlo, že to není ono. Vždy se jednalo o stejný vzorec. Ne příliš výrazná žena se zamiluje do dokonalého, šarmantního, bohaté gentlemana, který jí snese modré z nebe. Po několika měsících před ní samou láskou poklekne a požádá jí o ruku. První chvíle v manželství jsou idylické, ale později se dokonalý manžílek začne chovat podezřele, odměřeně, pravděpodobně si najde milenku a svou současnou ženu začne fyzicky týrat. Ve většině případů je to samozřejmě velmi vlivný muž, nejlépe právník či policista, který má všude spoustu známých. Jeho žena naopak nikoho nemá, jelikož kvůli manželovi přerušila veškeré kontakty jak s rodinou tak s přáteli. Ženě samozřejmě nikdo nevěří, jelikož její manžel je přeci milující člověk a chce pro ni jen to nejlepší. Týrana žena tak musí vzít osud do vlastních rukou.

I v této knize nalézáme podobný vzorec, ovšem i přes to mě tato kniha ohromila. V jiných knihách o tomto tématu se jednalo především o fyzické násilí, ovšem Za zavřenými dveřmi představuje nápor na psychiku jak hlavní hrdinky tak i čtenáře. Autorka střídá kapitoly z minulosti a z přítomnosti, ve kterých se postupně rýsuje hrůzný příběh. Do příběhu nám autorka zasazuje také Gracinu (hlavní postava) nemocnou sestřičku Millie, která i když se zdá, že moc věcí nechápe, naopak chápe až moc dobře. Grace je ochotná pro svou sestru udělat cokoliv, a tak se Millie stává předmětem Graciny odvahy a naděje.

Příběh i konec knihy je trochu předvídatelný, což mě ale vůbec nevadilo a na zážitku ze čtení mi to neubralo. Za mě tedy mohu určitě doporučit všem, kteří mají rádi thrillery a napětí.

V těchto dnech vychází autorce další kniha, která nese název V pasti lží. Já si ji určitě koupím a doufám, že bude alespoň tak dobrá jako její debut Za zavřenými dveřmi.

Hodnocení

Přečtené knihy za měsíc říjen 2017

11. března 2018 v 17:02 | Domčí
autor: Dan Brown
název: Andělé a démoni
série: Robert Langdon

Anotace: V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu hardvardského symbologa Roberta Langdona, který se pak znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Langdon je při návštěvě Evropy povolán k případu rituální vraždy, k jejímuž objasnění může přispět díky své znalosti v oboru kódů a šifrování a dějin tajných společností.

Můj komentář: Skvělá kniha, která je promyšlena do nejmenších detailů. Bavila mě víc než filmové zpracování, které se místy liší. I když Roberta Langdona si budu vždycky představovat jako Toma Hankse. Líbily se mi detailní popisy antihmoty a celkově vědeckých pasáží. Těším se jaká bude Šifra :)


autor: Sharon J. Bolton
název: Tak to je, tak to bude
série: Lacey Flint

Anotace: Ví to každý, ví to tedy i jedenáctiletý Barney: momentálně nejobávanější londýnský vrah brzy udeří znovu. Obětí bude další chlapec přibližně v jeho věku. Bezkrevné tělo bude nalezeno na břehu Temže. Vyšetřovatelé se nebudou mít čeho chytit, protože nenaleznou žádné stopy. Ze stejného důvodu nedokážou ani vydedukovat, kdy vrah udeří zas.
Barney je těmi vraždami posedlý. Kromě toho má ale další děsivé tajemství, které mu nedá spát. Dost na jednoho jedenáctiletého kluka... A tak se svěří sousedce Lacey Flintové, která se zotavuje z traumatického zážitku předchozího případu. Lacey nemá jediný rozumný důvod, proč do tohoto případu strkat nos. Zároveň ale nemá ani nejmenší šanci na to, aby dokázala zůstat stranou. Čas běží až příliš rychle, vrahova brutalita se stupňuje a Lacey s Barneym vědí, že stačí tak hrozivě málo, aby z toho všeho nevyšli živí...

Můj komentář: Asi nejlepší díl celé série. V předchozích dílech byly vždy části, které byly méně čtivé, tady jsem žádnou neobjevila. Opět pěkně propletený příběh, který udržuje čtenáře v napětí. Jediné co mě mrzelo, a trochu štvalo, bylo to, že autorka pořád ne a ne dát Joesburyho a Lacey dohromady. Myslím, že na to čeká snad každý, kdo čte tuhle sérii. Jinak doufám, že se brzy dočkáme dalšího dílu.


autor: Jussi-Adler-Olsen
název: Zabijáci
série: Carl Morck

Anotace: Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná.

Můj komentář: Mnohem lepší díl než Žena v kleci. Zajímavý příběh o školní smetánce, které, jak se zdá, projde úplně všechno. A k tomu jejich bývalá, trochu psychotická spolužačka, která touží po pomstě. Tato kniha má všechno, co by dobrá detektivka měla mít a jako bonus nabručeného Carla, kterého nejde nemilovat.

Knihy přečtené během léta

30. srpna 2017 v 19:21 | Domčí

autor: Lars Kepler
série: Detektiv Joona Linna
název: Lovec králíků

Anotace: Joona Linna je už dva roky ve vězení s vysokou ostrahou. A teď ho odvezli na tajnou schůzku. Po vraždě jednoho ze švédských ministrů totiž policie potřebuje, aby jí pomohl vypátrat a zastavit pachatele, který nejspíš plánuje další vraždy v politických kruzích. Policie pracuje s verzí teroristického pozadí případu, Joona však tuší, že oběti, kterých bude brzo víc, spojuje cosi jiného. On i Saga Bauerová musejí pracovat tajně a proti rozkazům svých nadřízených, aby vraha zastavili dřív, než bude příliš pozdě. Hříčka osudu nečekaně postaví do centra dění populárního kuchaře Rexe Muellera. Má v plánu poprvé se postarat o svého syna Sammyho. Ale místo tří týdnů dovolené ho čeká děsivý boj o přežití. Až se z vašeho telefonu ozve dětský hlas odříkávající básničku o králících, dejte se na útěk, protože právě tu slyšely všechny oběti před smrtí.

"Knihu hodnotím plným počtem hvězd, protože to byl opravdu nářez, ale pro mě pořád na prvním místě zůstává Písečný muž. Příběh pomstychtivého Lovce králíků mě bavil, musím ale přiznat, že tak od poloviny příběhu jsem již tušila jakým směrem se příběh bude odvíjet - což se mi u Keplera stalo poprvé. Co se týče akce v loděnici, tak souhlasím s předchozími komentáři. Tuhle pasáž jsem přelouskala, ale nijak zvlášť jsem si ji neužila. Občas obsahovala trochu chaotický popis situace, takže jsem se i ztrácela a nakonec to s dějem nemělo nic moc společného. Pouze nám to trochu vysvětlilo linku se Salímem Ratjenem., bez čehož bych se já obešla. Ale nic to nemění na tom, že šlo o kvalitní thriller, který je pro milovníky Keplera

nezbytností. A kdo ví, možná se dočkáme i dalšího dílu."



autor: Jeffery Deaver
série: Případy Linconlna Rhyma
název: Ocelový polibek

Anotace: Amélie Sachsová pronásleduje muže podezřelého z vraždy. Jde mu v patách až do nákupního centra, a zatímco podezřelý v klidu popíjí kávu, Sachsová přivolá posily a přemýšlí, jak ho zatknout, aniž by vyvolala rozruch. Její snaha ale přijde vniveč: centrem se vzápětí rozlehne zoufalý křik, protože kohosi rozdrtil porouchaný eskalátor, a v nastalém zmatku podezřelý uprchne.
Zpočátku to vypadalo jako nešťastná shoda okolností s tragickým následkem. Brzy se ale začnou vynořovat skutečnosti, které smrt z eskalátoru staví do zcela jiného světa. Ne, nebyla to náhoda, ale první ze série vražedných útoků. Zdá se, že vyšetřovatelé mají co do činění s nadmíru inteligentním zabijákem, který za svou vražednou zbraň zvolil předměty každodenní potřeby.
Je zcela zjevné, že pachatel plní jakousi záhadnou misi. Co chce světu krvavě sdělit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než Amélie Sachsová a Lincoln Rhyme odhalí jeho úmysly a identitu?

"Z celé série hodnotím tento díl jako nejslabší. Od začátku mi nesedělo, že Rhyme a Sachsová nedělají spolu. A Rhyme jako přednášející na univerzitě? To už mi nesedělo vůbec! Kniha mě začala bavit v podstatě až od doby kdy se případy protnuly a Sachsová s Rhymem vytvořili již známé kriminalistické combo. Ale nic to nemění na tom, že kniha byla důmyslně propletená, a tentokrát plná vedlejších dějových linek. Pro fanoušky Lincolna Rhyma nezbytné čtení. Ovšem pokud hledáte detektivku na léto, doporučuji sáhnout po jiném dílu."



autor: John Lutz
název: Spolubydlící

Anotace: Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele Sama, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem.Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky.A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Alii závidí, jak vypadá a jaký vede život. A pak začnou ty obscénní telefonáty - Allie netuší, kdo jí volá, ale on zná její jméno. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její. Allie o tom nemá ani tušení, ale její unylá spolubydlící se s ní zdaleka nedělí jen o nájem. Krvavá noční můra právě začíná...

"Téma je to velmi zajímavé, možná mohlo být zpracováno lépe, napínavěji. Vadily mi poněkud zdlouhavé popisy. Hodně mi to připomnělo stejnojmenný film, který jsem viděla dříve, takže už jsem trochu tušila jakým směrem se příběh bude ubírat. Kniha tak na jedno přečtení, znovu bych nečetla."





autor: Allen Eskens
název: Pohřbený život

Anotace: Někdy i obyčejný školní úkol může změnit váš život. Joe Talbert měl na hodinu literatury sepsat životopis někoho neznámého. A rozhodl se pro Carla Iversona, umírajícího usvědčeného vraha. Během jejich rozhovorů Joeovi dojde, že byl Carl odsouzen neprávem, a rozhodne se jeho jméno očistit. Nemohl si však vybrat nic nebezpečnějšího než bojovat za očištění zahořklého starce, jehož kdysi odsoudili za hrůzný zločin.

"V tomto případě je i 5 hvězd málo. Knížka se četla sama, zhltla jsem jí během dvou dnů. Takovéhle příběhy odsouzených mě baví, tenhle příběh mi trochu připomněl seriál Odložené případy, kdy se případy vyřeší až po letech a mnohdy to dopadne tak jak zrovna vůbec nečekáte. Celý příběh jsem byla hezky napnutá, a s každou další stránkou jsem musela vědět co bude dál. Doufám, že u nás dojde i na vydání pokračování!"






autor: Jussi Adler Olsen
série: Carl Morck (1.)
název: Žena v kleci

Anotace: Komisař Carl Morck je po traumatické události při práci přeložen do oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky, která před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, o kterých si myslel, že jsou dávno ztracené. Čím víc Morck proniká do případu, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena stále ještě žije, uvězněná a týraná na neznámém místě?

"Seveřané to s detektivkama prostě umí! Žena v kleci je má první kniha od tohoto autora, a v knihovničce na mě čeká i druhý díl. Příběh mě bavil, detektiva Morcka i jeho asistenta jsem si poměrně rychle oblíbila. Zhruba od poloviny příběhu mi bylo jasné kdo je Meretiným věznitelem, ale nijak to na kvalitě knihy neubralo. Určitě se podívám i na filmové zpracování, abych mohla díla trochu porovnat. Jednu hvězdičku nechávám volnou pro další případy oddělení Q."

Recenze knih za měsíc červen

1. července 2017 v 10:00 | Domčí
Červen byl co se týče čtení opět poněkud slabší. Přečetla jsem pouze dvě knihy, nikoho určitě nepřekvapí, že to byly detektivky, a třetí mám rozečtenou.

autor: Jeffery Deaver
název: Sběratel kůží
série: Případy Lincolna Rhyma

Anotace: Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová. Poprvé se setkali před více než deseti lety při pátrání po Sběrateli kostí a vytvořili legendární tým. Nynější případ je pro ně ale něčím výjimečný - hledají totiž vraha, který se Sběratelem kostí zjevně inspiroval.

Jeho plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností; jeho vražedná metoda paralyzuje hrůzou celý New York. Své oběti zavleče do podzemní kobky, kde nožem a tetovacím strojkem vytváří na jejich tělech šifrované vzkazy. Místo inkoustu ale používá jed, který obětem přivodí tak kruté bolesti, že smrt vnímají jako vytoužené vysvobození.

Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť - anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.

"Z Deaverových knih člověk nemůže být snad nikdy zklamaný. Opět to byla parádní jízda, spousta zvratů a Lincova geniální dedukce v hlavní roli. Trochu mě ale mrzelo, že se nakonec až tak nejednalo o napodobitele Sběratele kostí, nýbrž jen o další Hodinářův pokus přelstít Rhyma. Ale to nic nemění na tom, že se jedná o dokonale promyšlenou detektivku."

autor: John Lutz
název: Mistr X
série: Frank Quinn

Anotace: Nestačilo mu zabíjet. Své oběti nejprve krutě mučil a pak do jejich mrtvých těl vyřízl písmeno X. Takto zohavených mrtvol bylo nalezeno celkem šest - a pak vražedná série náhle ustala. Už dlouhých pět let o sobě nedal Mistr X vědět, a policie stále nezná ani motiv jeho počínání, ani jeho identitu.
Bývalý policista z oddělení vražd Frank Quinn si užívá poměrně klidného života. Založil soukromou detektivní kancelář a řeší případy, při nichž konečně nemusí nasazovat vlastní krk. Idylka trvá až do chvíle, kdy do jeho kanceláře vstoupí žena, která by podle všeho měla být několik let mrtvá.
Z neznámé návštěvnice se vyklube dvojče jedné z obětí Mistra X. Nabízí Quinnovi značnou sumu za to, že dopadne sadistu, který její sestru krutě mučil, zohavil a teprve pak ji zabil. Detektiv případ přijímá a starý případ se znovu otevírá. Bohužel se ukáže, že obnovené vyšetřování probudilo i vražedný instinkt Mistra X.

"Má první kniha od Lutze, a vůbec nejsem zklamaná. Postavy jsem si poměrně rychle oblíbila. Detektivka mě bavila, a rozuzlení pořádně překvapilo. I když je pravda, že se podstatnou část knihy neděje nic výjimečného. Jedna vražda střídá druhou, důkazy žádné. Až v poslední části knihy přichází rozuzlení, ale bez nějakého velkého wow. Ale i přesto mě případ bavil a určitě se podívám na další Lutzovi knihy."

Recenze knih za měsíc květen

1. června 2017 v 10:44 | Domčí
autor: S.J.Bolton
název: Volavka
série: Lacey Flint (2.)

Anotace: Slovutnou univerzitou se plíží smrt. Umírají především dívky a vždy odcházejí ze světa vlastním přičiněním. Když se však začne o celou věc zajímat policie, vyjde najevo, že psychologický profil, pohyb po sociálních sítích a aktivity zemřelých vykazují shodné rysy. Je možné, že je někdo k sebevraždě dohnal?

Dokázat tuto domněnku se zdá zprvu nemožné, a tak se detektiv inspektor Mark Joesbury odhodlá k nebezpečnému kroku: vyšle do Cambridge svou podřízenou Lacey Flintovou. Ta se má vydávat za studentku a v této roli se pokusit o odhalení skutečného pozadí podivných událostí. Podaří se jí vylákat vrahy na světlo, anebo se stane další obětí jejich smrtonosné manipulace?

"U knihy Už mě vidíš mi chvíli trvalo než jsem se začetla, ovšem v tomto případě jsem se do děje dostala hned během několika prvních stránek. Líbilo se mi zasazení příběhu do Cambridgského prostředí i jakým směrem se celý příběh vyvíjel. Sebevraždy studentek, které vyhledávaly až poněkud zvrácené způsoby odchodu. A i přesto, že nemám ráda lásku a romantiku v knihách, tady jsem pořád doufala kdy se ti dva - Lacey a Mark - dají konečně dohromady a přiznají co k sobě cítí. Kdo nakonec stojí za všemi záhadnými sebevraždami jsem netušila ani v nejmenším a tím spíš jsem byla překvapená, když se mezi hlavními aktéry objevila i postava, o které jsme v podstatě vůbec nic nevěděli a v příběhu nám naoko hrála spíše vedlejší roli. Opět poněkud otevřené zakončení příběhu vyžaduje okamžité přečtení dalšího dílu!"

Hodnocení


autor: Lars Kepler
série: Detektiv Joona Linna
název: Písečný muž

Anotace: Jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?
Starý případ se znovu otevře. Zdá se, že někdo se snaží dostat pod kůži sériového vraha. Je třeba jednat rychle, protože čas běží. Lars Kepler svým čtvrtým románem překonává veškerá očekávání.

"Co na to říct. Uzavřené psychiatrické prostředí s chladnokrevným a lstivým Jurkem Walterem mě prostě bavilo. Joona je opět ve své vrcholné formě, ovšem v tomhle díle nám ukázal, že není vševědoucí, a i jemu občas něco nevyjde. Podle mého zatím nejpovedenější díl spolu se Svědkyní ohně. Jsem zvědavá, co si autoři pro Joonu přichystali v dalším dílu."


Hodnocení


autor: Lars Kepler
série: Detektiv Joona Linna
název: Stalker

Anotace: Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje - od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti.
Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

"Z počátku trochu zdlouhavé. Jedna vražda střídá druhou, pachatel nezanechává žádné stopy a policie je opět bezradná. Jsem ráda, že se na scénu vrací doktor Erik Maria Bark z prvního dílu, který mi hned od počátku přirostl k srdci. Jak to už u Keplera bývá, až do poslední chvíle jsem netušila kdo oním stalkerem je a tím víc jsem byla na konci překvapená. Konec knihy má opravdu spád, což mi vynahradilo trochu táhlý začátek. Nicméně, nepřijde mi, že by tenhle díl byl lepší než Písečný muž, proto 4 hvězdy."

Hodnocení

autor: Rosamunde Lupton
název: Dokonalé ticho

Anotace: 24. listopadu se Angličanka Yasmin s desetiletou dcerou Ruby vydají na cestu přes severní Aljašku. Pátrají po Rubyině otci Mattovi, který se při katastrofálním požáru inuitské vesnice ztratil v polární divočině. S každou další mrazivou mílí se hrouží stále hlouběji do nekonečné polární noci. A Ruby, která je od narození úplně hluchá, musí čelit temnotě, v níž se nemůže dát vést ani zrakem. Nehodlá milovaného otce opustit za žádnou cenu. Avšak zima je svírá v ledových spárech stále pevněji… a kdosi je ve tmě sleduje.

"Kniha má na můj vkus hrozně pomalý rozjezd. Od začátku jsem se do čtení musela nutit, a zhruba na sté stránce jsem to vzala. Podle ostatních komentářů na DK se příběh rozjede, ale já na to bohužel nevydržela čekat. Možná se ke knize časem vrátím. Zatím bez hodnocení :)

Recenze knih za měsíc duben

1. května 2017 v 14:47 | Domčí
Duben byl pro mě na čtení ještě o něco slabší než byl březen. Za to jsem si obě kížky užila a určitě je doporučuji :)

autor: Kim Vam Alkemade
název: Sirotek č. 8

Anotace: Roku 1919 byla tehdy čtyřletá Rachel Rabinowitzová umístěna do židovského sirotčince pro nejmenší děti, v němž doktorka Solomonová prováděla experimenty na jeho chovancích. Doktorka Solomonová podrobila Rachel experimentální léčbě ozařováním rentgenovými paprsky. Díky ní si lékařka vysloužila odbornou reputaci, ale současně vystavila riziku zdraví holčičky. Nyní, v roce 1954, je Rachel zdravotní sestrou v domově pro židovské seniory, kam přichází již zestárlá doktorka Solomonová a stává se její pacientkou. Rachel si uvědomuje, jakou moc má nad nyní nemohoucí lékařkou, a podrobuje ji vlastnímu nebezpečnému experimentu. A dříve než skončí jedna noční služba, bude Rachel postavena před volbu mezi odpuštěním a pomstou.

"Na tuhle knihu jsem se moc těšila, a musím říct, že nejsem zklamaná. Příběh to byl opravdu dojemný, a pasáže, kdy Rachel popisuje experimenty doktorky Solomonové mi opravdu naháněly hrůzu. Možná je to tou židovskou tématikou, o které sice hrozně ráda čtu a dovídám se něco nového, ale naopak jsem potom vždy hrozně rozmrzelá a smutná. Musím ale říct, že jsem tak nějak od začátku tušila, jak to nakonec dopadne - jestli si Rachel zvolí pomstu nebo odpuštění. Možná bych čekala trochu lepší zakončení - bylo to trochu nedokončené. Nicméně nedávám plný počet hvězd, protože jsem čekala trochu víc napínavější setkání a rozmluvy s dr. Solomonovou, a pořád jsem čekala na nějaké vyhrocení a konflikt, který stále nepřicházel."

Hodnocení

autor: Petra Stehlíková
název: Naslouchač (1.)
série: Naslouchač

Anotace: Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

"Čtu většinou detektivky nebo thrillery, ale po přečtení anotace a po tak kladném hodnocení na DK, jsem si řekla, že zkusím jednou něco trochu jiného. Ze začatku mi trochu trvalo se začíst a zapamatovat si význam všech nově používaných slov. Ale než jsem se nadála, příběh se mi dostal pořádně pod kůži a já nemohla přestat číst. Autorka dokázala vytvořit úplně nový svět, originální prostředí a postavy, které si zamilujete a během cesty s nimi budete cítit jak strach tak i radost. Hodně mě zklamalo, když jsem zjistila, že už mi zbývá pár posledních stránek a ještě víc jak vlastně příběh neúplně skončil. Už se těším na pokračování! :)"

Hodnocení

Recenze knih za březen

11. dubna 2017 v 16:49 | Domčí
Přínáším vám další průřez knih přečtených za březen (první recenze vyšly 8. března, takže zhruba za 3 týdny).
Tentokrát toho není moc, neměla jsem na čtení moc náladu. Snad to příští měsíc bude lepší :)

autor: Lars Kepler
název: Paganiniho smlouva
série: Detektiv Joona Linna

Anotace: Jedné letní noci je na palubě opuštěné lodi ve stockholmském zálivu nalezeno mrtvé tělo. Plíce ženy jsou plné slané vody, ale stopy po ní nezůstaly ani na oblečení ani na těle. "Utopila se," prohlásí lékař. "Utopila?" Lékař přikývne a usměje se: "Utopila se přímo na palubě plující lodi." "Asi ji někdo uviděl ve vodě a vytáhl ji nahoru." "Kdyby to bylo tak jednoduché, vůbec bych nemarnil váš čas…" Dalšího dne je ve svém bytě nalezen mrtvý muž. Houpe se v oprátce uvázané na háku ve stropě, na kterém běžně visí lustr. Jak se to stalo? Strop je vysoký a v místnosti není jediný kus nábytku, na který by muž mohl vylézt. Ale detektiv Joona Linna je stejně přesvědčen, že šlo o sebevraždu. Samozřejmě že má pravdu. Muž spáchal záhadnou sebevraždu, ale i to je pouze předehra k závratně rychlému a nebezpečnému běhu událostí. Něco vám řeknu: jsou dohody, které nezruší ani smrt

V tomto případě platí opačné schéma než u Hypnotizéra. U Hypnotizéra se napětí hezky stupňovalo, tady jsme vystaveni napětí a akci hned od začátku příběhu, které ovšem postupně uvadá. Líbilo se mi, že se konečně Joona víc předvedl a ukázal co dovede. Přesto politické machinace se zbraněmi nejsou nic pro mě. Hypnotizér mě bavil víc :)

Hodnocení

autor: Lars Kepler
název: Svědykně ohně
série: Detektiv Joona Linna

Anotace: Flora Hansenová se živí jako médium. Již celou řadu let přesvědčuje své okolí, že umí komunikovat s mrtvými. Postavila si na tom celou kariéru, a jak je to doopravdy s jejím talentem, ví jen ona sama. Jednoho letního večera sleduje zprávy a zaujme ji děsivá vražda, která se stala v ústavu pro psychicky narušené dívky. Flora se rozhodne, že zavolá na policii a oznámí, že kontaktovala ducha mrtvé dívky a může pomoci s případem. Vyšetřování brutální vraždy je vždy ošemetné a Joona Linna ví, že nemůže ponechat nic náhodě. Stejné noci, kdy dívka skonala, z ústavu uprchla jiná chovanka. Všichni ji popisují jako hodnou a tichou dívku. Protože z vyšetřování jednoznačně vyplývá, že vraždu spáchal někdo zevnitř ústavu, je i tato dívka v podezření. Pomůže Flora policii vraha dopadnout, nebo celé vyšetřování ještě více zkomplikuje?

Konečně Joona Linna v plné parádě! Mělo to spád, a nechyběla pořádná dávka napětí. Akce se hezky stupňuje a čtenáře vtahuje do děje stále víc a víc. Zatím nejlepší Keplerovka! :)

Hodnocení

autor: Jeffery Deaver
název: Pokoj smrti
série: Případy Lincolna Rhyma

Anotace: Robert Moreno, americký občan žijící v Jižní Americe, se stane na Bahamách obětí kulky profesionálního odstřelovače. Vraždu si objednala americká vláda na základě informace tajné služby, že Moreno připravuje teroristický útok. Ta informace byla ovšem mylná: Moreno chystal nevinný protest, nikoli útok.
Vyšetřováním alarmujícího případu jsou pověřeni Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová. Zatímco Sachsová sleduje Morenovy stopy v New Yorku, Rhyme se navzdory svému postižení vydává na místo činu. Ocitá se tak v nebezpečné blízkosti odstřelovače - muže, který je zvyklý eliminovat jakékoli důkazy o svých činech. Včetně živých svědků, pochopitelně.
Postupně vycházejí najevo další znepokojivé okolnosti a Rhyme se Sachsovou zjišťují, že nic není takové, jak se jim zpočátku mohlo zdát. Podaří se jim dosáhnout spravedlnosti, aniž by za to museli zaplatit vlastním životem?

Politicky zaměřené knihy mě příliš nebaví, i když musím uznat, že tahle patří mezi ty lepší co jsem četla. Rhyme opět vařil z vody, byla zde absence jakýchkoliv důkazů a až zázračné odhalení. Řadím knihu mezi ty slabší ze série, protože Deaver to prostě umí líp. Ale i přesto se jedná o kvalitní detektivku, kterou si přečte každý Deaverův a především Rhymův fanoušek.

Hodnocení

Recenze knih za měsíc únor

8. března 2017 v 10:44 | Domčí
Jelikož mi přijde, že málokdo z vás čte mé delší recenze na jednotlivé knihy, rozhodla jsem se, že bych mohla vždycky udělat jen takový průřez knihami, které jsem přečetla. A proto, že se mi tady od mé poslední recenze nahromadilo asi 7 dalších přečtených titulů, napadlo mě, že bych vám o každé knize, řekla jen pár krátkých, za to vystižných vět.
Stává se mi, že i já u některých knížek nevím, co bych přesně měla hodnotit a nebo nevím, co je pro vás při výběru knihy důležité, a tak vám snad těchto pár řádků u každé knihy napoví, co od knihy očekávat, a jestli po ní v knihovně či v knihkupectví sáhnout.

Tady máte zatím vše, co jsem od poslední recenze přečetla. Příště, počínaje knihou, kterou právě čtu, zkusím udělat průřez buď každý měsíc, nebo každé 2-3 týdny. Bude to záviset hlavně na tom, kolik se mi toho povede přečíst.

autor: C. S. Lewis
série: Letopisy Narnie
název: Lev, čarodějnice a skříň

Anotace:Sourozenci Petr, Zuzana, Lucie a Edmund jsou hlavními postavami slavného fantasy bestselleru C. S. Lewise, bestselleru, v němž se střetne dobro a zlo ve světě obrů, trpaslíků a dalších bytostí, zakletých Bílou čarodějnicí.

V tomto případě u mě neplatí, že kniha je lepší než film. Filmové zpracování Narnie mám velmi ráda, a proto jsem se rozhodla přečíst si také knižní verzi. První díl Čarodějův synovec mě bavil hlavně proto, že jsem nevěděla co mě při čtení bude čekat, ovšem u druhého dílu jsem byla trochu ovlivněna filmem. Myslím, že některé pasáže v knize by se daly vykreslit trochu lépe a některé scény a události mi přišly hrozně rychlé a na scéně se objevily jakoby z ničeho nic. Nicméně, jak knižní tak filmový příběh se mi líbil - každý v něčem jiném - a moc se těším co přinese další díl :)

• čtenářská výzva - kniha se zvířetem v názvu

Hodnocení


autor: T. R. Smith
název: Farma

Anotace: Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. "Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje - vidí hrozné, hrozné věci." Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. "Tvůj otec s tebou už určitě mluvil," ozve se matčin hlas. "Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…" Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci?

Kniha se mi moc líbila, byla čtivá, vyprávění matky velmi poutavé. Bavilo mě, že jsem až do konce knihy nevěděla co si mám o událostech na farmě myslet. Možná konec bych si představovala jinak. Přišlo mi to trochu neukončené - ráda bych věděla jak to vlastně s Tilde celé dopadlo. Od autora moje první kniha, ale určitě se mi brzy dostane do rukou další, jiná, možná ještě lepší :)

• čtenářská výzva - kniha, která má jednoslovný název

Hodnocení


autor: Jeffery Deaver
série: Případy Lincolna Rhyma
název: Hořící drát


Anotace: Je to zbraň neviditelná a současně všudepřítomná, bez níž by moderní společnost nemohla existovat: elektrická rozvodná síť. První strašlivý útok, při němž se autobus městské hromadné dopravy proměnil v hromadu roztaveného kovu, považovali oficiální činitelé za teroristický útok. K vyšetřování byl okamžitě přizván Lincoln Rhyme, který i tentokrát vysílá do terénu Amélii Sachsovou a Rona Pulaského. Zatímco se útoky zběsilým tempem šíří po celém městě a na policii začínají docházet vyděračské dopisy, tým kriminalistů bojuje s časem a snaží se na základě minima důkazů dopadnout vraha. Anebo je vrahů víc?

Deaver nám v této knize ukázal opět něco nového. Elektřina jako vraždící nástroj nezklamala a zasloužila se o dávku pořádného napětí. Trochu mi vadilo řešení dvou případů najednou, ale ukázalo se, že Deaverova fantazie měla od začátku své plány na jejich propletení. Rozuzlení případu mě překvapilo, ale zároveň potěšilo - Rhyme si na konto může připsat dopadení dalšího pachatele s velkým P. Deaver prostě nikdy nezklame!

čtenářská výzva - darovaná kniha
Hodnocení


autor: C. S. Lewis
série: Letopisy Narnie
název: Kůň a jeho chlapec

Anotace: Vydejte se společně s hlavním hrdinou Šastou a jeho mluvícím koněm na cestu plnou záhad, nebezpečí, intrik a strachu. Podaří se Šastovi najít vytouženou Narnii?

Opět velmi povedený příběh, tentokrát neodehrávající se v Narnii, nýbrž v blízkém okolí. Líbil se mi příchod nových postav - Šasty i tarkíny (princezny) Aravis. To jak to s Šastou vlastně dopadne jsem nějakou chvíli při čtení již tušila, ale mé nadšení to nijak neovlivnilo. Nicméně mě tento díl nenadchnul tak jako předchozí díly, protože se tento příběh tak uplně nevěnoval přímo Narnii jako spíše jejímu vytouženému objevení. I přes to, je Kůň a jeho chlapec pěkně dobrodružný příběh pro mladší ročníky.

Hodnocení





autor: Rosamunde Lupton
série: Lupton
název: Sestra

Anotace: Psychologický román okořeněný prvky detektivky a thrilleru zkoumá mezilidské vztahy, sílu lidského ducha a ohledává hranice, jež jsme ochotni překročit na cestě za svým cílem. Beatrice se dovídá strašnou zprávu, že její mladší sestra Tess se pohřešuje. Přilétá do Londýna jen proto, aby se dozvěděla, že ji nalezli mrtvou a prý je to sebevražda. S tím se Bee odmítá smířit a zatímco v duchu rozmlouvá s milovanou Tess, pouští se do pátrání po jejím vrahovi.

Krásný příběh o oddané lásce dvou sester. Styl psaní (forma dopisu) mi nevadil, naopak jsem si dokázala představit, že Bee píše dopis přímo mně. Kniha mě po celou dobu udržovala v mírném napětí a já se nedokázala odtrhnout, protože jsem musela vědět co se onoho 23. ledna vlastně stalo. Musím říct, že mě příběh pořádně rozesmutnil a závěr naprosto překvapil.

• čtenářská výzva - kniha, která je autorovou prvotinou

Hodnocení

autor: Fionnuala Kearney
název: Ty, já a ti druzí

Anotace: Říká se, že všechny rodiny mají svá tajemství. Dobře ukrytá tajemství…
Co se však stane, když se všechny naráz jednoho dne nezadržitelně vynoří na světlo denní? A přesně to se stane manželům Adamovi a Beth a jejich devatenáctileté dceři Meg. Rodina žije navenek spokojený život, dokud Adamova náhodná nevěra - Servírka, jaké klišé! - nespustí sled událostí s neodvratnými důsledky. A jak plánovat budoucnost, když se celá minulost v jednom okamžiku zničehonic převrátí naruby?

Čtení mě sice bavilo, ale nějakého velkého dramatu jsem se nedočkala. Knížka popisuje manželské soužití se všemi nesváry co k němu patří. Manžel nevěrník a žena co se snaží jít dál. Knize se akorát povedlo mi pěkně nahlodat myšlenky, a začít pochybovat o vlastním vztahu. Nedoporučuji číst, pokud se někdy chcete vdávat! :D

• čtenářská výzva - kniha, která má na DK méně než 500 hodnocení

Hodnocení


autor: S. J. Bolton
série: Lacey Flint
název: Už mě vidíš?

Anotace: V. 19. století londýnskými ulicemi obchází vražedný přízrak, který si nechává říkat Jack Rozparovač. Své oběti zohavuje a vyřezává jim vnitřnosti. Policii posílá výsměšné dopisy a je na své činy zjevně pyšný. Nikdy není dopaden. Ve 21. století seJack Rozparovač vrací, jen tentokrát vraždí dobře situované ženy středního věku. Postupuje systematicky a brutálně, přesně podle svého vzoru: obětem podřízne hrdlo a vyjme orgány. Opět posílá dopisy na policii. A policie je bezradná stejně jako tenkrát.Jeden rozdíl tady ale přece jenom je: vrah je podivně fixovaný na mladou policistku Lacey Flintovou. Proč se jí v dopisech vysmívá? Proč si vybral zrovna ji? Co od ní chce? Možná je klíč k dopadení pachatele právě v odpovědích na tyto otázky. A možná si nakonec bude Lacey přát, aby ty odpovědi nikdy nenalezla.

Na mě měla kniha trochu pomalejší rozjezd a chvíli mi trvalo než jsem se začetla. Možná na to ale mělo vliv i prostředí, ve kterém jsem knihu začala číst a to v rušném autobusu. Nicméně příběh o Jacku Rozparovači se mi moc líbil, autorka dokazala navodit pěkně temnou atmosféru. Čtení bylo napínavé až do konce, závěr mě dost překvapil, ale o to víc byl napínavější.

Hodnocení

Recenze: Traci Harding - Dary bohyně Isis, Mystická trilogie (1.)

9. února 2017 v 12:09 | Domčí
Série: Mystická trilogie (1.)
Originální název: Gene of Isis
Vydání: 2007, Alpress
Počet stran: 441

Autorka:
Spisovatelka se narodila a vyrostla v Sydney. Skvělá vypravěčka psala už od dětství a dodnes nepovažuje literární tvorbu za práci, ale za milovanou zábavu. Navíc se úspěšně prosadila ve filmovém průmyslu a patří k zaklada telům prosperující produkční společnosti. Její dosavadní romány, v nichž se autorka inspiruje historií, měly velký čtenářský ohlas. Společně s manželem provozuje webové stránky, oba se věnují rovněž počítačové grafice a navrhování knižních obálek, plakátů a podobně. Žijí v Novém Jižním Walesu, nejlidnatějším australském státě.

Anotace (www.databazeknih.cz)
Napínavý romantický příběh s prvky fantasy o hledání tajemné substance se odehrává v několika rovinách napříč několika staletími.
Kniha je rozdělena do tří pomyslných dílů, které se na závěr protnou. První část vypráví příběh Ashelee, dcery hraběte ze Suffolku, obdařenou talentem jasnovidectví a čtením myšlenek. Druhá část líčí dobrodružství její pravnučky, lingvistky a archeoložky, na Sinajském poloostrově. Třetí díl knihy popisuje život kněžky Lillet žijící ve Francii 13. století.

Můj komentář
Knížku jsem četla jako další do knížní výzvy a to jako bod "kniha, která má ve svém názvu jméno". Navíc mi ležela už asi 10 let v knihovně bez povšimnutí, a tak jsem si řekla, že už přišel její čas.
Když jsem byla menší, potřebovala jsem všechny knížky, které by mohly souviset s Egyptem a když jsem viděla v regálech tuhle knížku, prostě jsem jí musela mít. Nicméně dostala jsem se k ní až teď.

Příběh to nebyl špatný, vyprávění ve všech třech částech knihy bylo velmi poutavé. První díl knihy, který nese název "Ashlee" nám vypráví příběh mladé dívenky, která má již od narození dar jasnovidectví. Ashleein otec však považuje její dar za pouhé bláznoství, a jediný kdo jí plně důvěřuje je její chůva Beat. Ashlee nám prostřednictvím svého deníku vypráví příběh plný dobrodružství, lásky, intrik a také ukazuje, jak tenká je hranice mezi důvěrou a nedůvěrou.

Druhý díl knihy nám zase vypráví příběh mladé archeoložky, pravnučky Ashlee, Mii, která se snaží odkrýt jakýsi chrám, při čemž se dozvídá pravdu o svém původu a musí také čelit temným silám, které jí usilují o život.

Třetí část knihy vypráví příběh kněžky Lillet ze 13. století, která měla za úkol ochránit poklad před lidmi, kteří by jej chtěli využít pro svůj prospěch.

Všechny tři příběhy se nakonec proplétají a vytvářejí tak dechberoucí příběh o lásce, důvěře a o odhodlání ochránit poklad i za cenu vlastního života.

I přesto, že všechny příběhy jsou psané čtivě, mě příběh úplně neoslovil. Myslím, že jsem od knížky očekávala něco jiného. Na můj vkus bylo v příběhu až moc nadpřirozena. Chvílemi mi připadal příliš vleklý a dá se říct, že jsem hodiny nepřetržitě četla jen proto, abych se dostala ke zdárnému konci. Občas jsem byla tak moc zahlcená informacemi, že jsem se v textu ztrácela a nemohla se úplně soustředit na samotný příběh.Nejsem příliš velký fanoušek několika časových linií, tak i to mě ve čtení trochu odrazovalo.

Nicméně některé postavy jsem si oblíbila, jako například rytíře Albreye, a to mě nutilo číst další a další stránky, jen abych věděla co se s ním stane dál. Ke knížce už se asi nikdy nevrátím, a druhý díl pravděpodobně nepřečtu.

Ovšem, i když mě příliš nezaujala fantasknost příběhu, nemůžu autorce upřít obdiv za její práci s informacemi a také za obrovskou fantazii, která je v příběhu opravdu vidět.

/5

Recenze: C.S.Lewis - Čarodějův synovec, Letopisy Narnie 1.

5. února 2017 v 17:12 | Domčí
Série: Letopisy Narnie (1.)
Originální název: The Magician´s Nephew
Vydání: 2005, Fragment (první vydání z roku 1955)
Počet stran: 210

Autor
Clive Staples Lewis, přezdívkou Jack, byl spisovatel, jeden z nejúspěšnějších autorů moderní britské historie. Je známý díky svému dílu z oblastí středověké literatury, křesťanské apologetiky, literární kritiky a beletrie. Jeho v současnosti nejznámějším dílem je série knih Letopisy Narnie.

Byl blízkým přítelem J. R. R. Tolkiena, autora Pána prstenů. Jednou se J. R. R. Tolkien vsadil s C. S. Lewisem, kdo napíše dřív nějakou vícedílnou fantasy. C. S. Lewis vyhrál, a tak na světlo světa přišly Letopisy Narnie a Pán Prstenů.

Lewisova díla byla přeložena do více než 30 jazyků včetně češtiny a každý rok se jich prodalo více než milion výtisků. Knih ze série Letopisy Narnie se dosud prodalo více než 100 milionů výtisků. Některá Lewisova díla byla zpracována jako divadelní nebo filmové adaptace, z nichž nejvýznamnější je filmové zpracování Lva, čarodějnice a skříně z produkce The Walt Disney Company, které bylo uvedeno v roce 2005.

Můj komentář
Nedávno jsem se dívala na televizi, a zrovna běžela ukázka na film Narnie. Narnii mám už od mala moc ráda, dokonce víc než ráda. Když jsem byla malá tak jsme s kamarádkou měly takový ohromný sešit kam jsme si lepily všechny možné obrázky z filmu, a samozřejmě jsme musely mít i všechny knížky. A právě když jsem se dívala na ukázku filmu, napadlo mě, že bych se k celé knižní sérii mohla vrátit. Jedná se spíše o četbu pro mladší ročníky, a tak se knihy čtou celkem rychle a to nejen kvůli velkým písmenům, ale také proto, že mají jen kolem 200 stránek.

Většina lidí si právě kvůli filmové verzi myslí, že ´Lev, čarodějnice a skříň´ je první díl celé série. Když ale vezmete knížní sérii, tak první díl je Čarodějův synovec. A právě na tento díl, vám dnes přinesu krátkou recenzi.

Hlavními hrdiny našeho prvního dobrodružství jsou dvě děti - dívenka Polly a chlapec Diggory, který žije v domě svého strýčka Andrewa. Při snaze prozkoumat jeden opuštěný dům v sousedství se shodou okolností stanou součástí bláznivého experimentu strýčka Andrewa. Ten se již roky snaží pomocí kouzelných prstenů poslat své pokusné králíky - přesněji morčata - do jiného světa, zatím ovšem bez valných výsledků.

Pod rouškou lsti, daruje strýček Polly jeden z kouzelných prstenů a přenese jí tím do jiného světa. Diggory je tak nucen zachránit svou kamarádku a podniká dobrodružnou výpravu na místo, odkud se ještě nikdo nevrátil.

Ovšem ani jednoho by ani ve snu nenapadlo, že dostanou možnost cestovat hned mezi několika světy. V jednom z nich jim dokonce zkříží cestu zlá královna Jadis, ale největší dobrodružství je čeká jinde. Stanou se totiž svědky stvoření světa Narnie, kde se setkají také se lvem Aslanem.

Kniha mi - jako starší čtenářce - přišla v celku jednoduchá. Děj postupuje krásně plynule, bez zbytečných odboček. Autor využívá krátkých, ale za to barvitých popisů, které krásně pomáhají dokreslit situaci. Můžeme tu také vidět vzorec klasické pohádky - kde dobro vítězí nad zlem.

Jelikož se Lewis ve svých 30 letech obrátil ke křesťanství, můžeme si v jeho díle všimnout několika podobností s Biblí Například mezi Aslanem a samotným Bohem. Aslan, jako stvořitel světa, který všude kolem sebe šíří lásku a spravedlnost. Další v případě, kdy Aslan pošle Diggoryho do zahrady, aby zpátky přinesl stříbrné jablko, které ovšem sám nesmí sníst.

Knížka je jako stvořená i pro dětské uši, proto bych jí klidně doporučila jako pohádku na dobrou noc pro malé ratolesti. Pokud se ovšem i vy chcete vrátit do svých dětských let, určitě nebudete z tohoto příběhu zklamaní.

/5

Recenze: Lars Kepler - Hypnotizér

16. ledna 2017 v 17:59 | Domčí
Série: Detektiv Joona Linna (1.)
Originální název: Hypnotisören (2009)
Vydáno: 2010, Host
Počet stran: 520
Překlad: Azita Haidarová

Autor (www.databazeknih.cz)
Lars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a Alexander Ahndoril (nar. 1967). Doposud společně vydali pět bestsellerových kriminálních románů. Hypnotizér se dočkal rovněž filmového zpracování v režii Lasse Hallströma. Všech knih série se doposud prodalo přes pět milionů výtisků, jen v České republice více než čtvrt milionu

Anotace (www.databazeknih.cz)
Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat. Jedné prosincové noci mu zavolá kriminální inspektor Joona Linna a prosí ho, aby okamžitě přijel do nemocnice k těžce zraněnému patnáctiletému chlapci, kterého policisté objevili jako jediného přeživšího v rodinném domku. Erik se v minulosti po dlouhou dobu věnoval hypnóze a pouze s jeho pomocí může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Erik však praxi hypnotizéra ukončil před deseti lety a žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky. Komisařovu prosbu zprvu odmítne, nakonec se však nechá přesvědčit a všichni se rázem ocitnou ve víru dramatických událostí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení.

Můj komentář
O autorech píšících pod pseudonymem Lars Kepler jsem se dozvěděla možná už několik let zpátky. Častokrát jsem se na jejich knihy dívala v knihkupectví, ale povětšinou jsem je vždy přešla a nikdy si žádnou nekoupila. Ale pod vánočním stromečkem se mi objevil právě první díl série případů detektiva Joona Linny. Kniha se mi zamlouvala hned co jsem si přečetla její název a poté pak krátkou anotaci. Hypnóza je jedna z věcí, která mě v životě vždycky fascinovala a pořád fascinuje. To, jak se naše mysl dokáže pod vlivem hypnózy naprosto uvolnit a vytlačit na povrch věci a myšlenky, které jsme v sobě i třeba dlouhá léta potlačovali a skrývali sami před sebou. Jedná se o mojí první "Keplerovku", na kterou jsem se opravdu těšila a musím říct, že nejsem zklamaná.

Možná až na trochu pomalejší rozjezd mě kniha bavila od začátku do konce, a bylo těžké jí odložit. V knize se vlastně prolínají dva případy. Prvním případem je vyvraždění rodiny Ekových, kdy jediným klíčem k vyřešení je patnáctiletý chlapec Josef. A druhý případ se týká minulosti doktora a hypnotizéra Erika, který ale silně ovlivní budoucí vývoj událostí.

V některých pasážích jsem se trochu ztrácela, někdy mi dalo problém rozlišit co zrovna říká jedna osoba a co potom ta druhá. Také mi trochu vadily poněkud příkré dialogy například při výsleších, ale jde zase jen o věci na které je potřeba si při čtení zvyknout.

Ze začátku pro mě bylo trochu těžší zkamarádit se se švědskými jmény a názvy měst. Ani po přečtení si nejsem jistá, jestli jméno detektiva Joony vyslovuju správně. Nicméně jak bývá zvykem, severští autoři to s detektivkami prostě umí, a ani Kepler není výjimkou.

Jediné co mě v knize trochu překvapilo, bylo to, že detektiv Linna byl v knize spíše jako vedlejší postava. Přestože se série jmenuje Detektiv Joona Linna, přijde mi, že zrovna v tomto díle mu autoři nedali dostatek prostoru. Uvidíme, jak se Joona Linna projeví v dalších dílech. Musím ale říct, že jsem spíše přilnula k postavě doktora Erika Marii Barka, a už teď si nejsem jistá, jestli se mi další díl bez něj bude líbit jako tento :)

Ps: Touto knihou také odškrtávám další políčko ve čtenářské výzvě roku 2017, konkrétně číslo 5 - kniha od severského autora :)

/5

Recenze: Jeffery Deaver: Rozbité okno, 8. případ Lincolna Rhyma

11. ledna 2017 v 11:19 | Domčí
Série: Případy Lincolna Rhyma (8.)
Originální název: The Broken Window
Vydání: 2008, Domino
Počet stran: 489
Překlad: Jiří Kobělka

Anotace (www.databazeknih.cz)
Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno? Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat. Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu - jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma. Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace...

Můj komentář
Můj žebříček hodnocení "Rhymovek" musím opět pozměnit. Rozbité okno zatím řadím na špici celé série, a před Deaverem opět smekám. O genialitě knihy svědčí i fakt, že jsem jí přečetla za dva dny. Četla jsem od rána do večera a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. V tomto dílu nebylo možná tolik zvratů, jako spíše překvapení. Intrikám pachatele se nyní nevyhnou ani naši detektivové, což jim pěkně zkomplikuje vyšetřování.

Rozbité okno není ani tak příběh o brutálním vraždění, jako spíše o psychickém teroru. Existuje člověk, který o vás ví úplně všechno a používá to proti vám. Ví o vašich nákupech, o pohybu na vašich účtech, kolik platíte nájem, a pomalu, ale jistě vám krade identitu a ničí váš život.

"Většinu případů narušení soukromí nezpůsobí odhalení obrovských osobních tajemství nýbrž zveřejnění mnoha drobných fakt. Stejně jako u zabijáckých včel je jeden kus protivný, ale celý roj může přinést smrt."

Deaver se tématu zhostil opět jako král. Do této doby jsem netušila jaký velký business informace představují. Né nanadarmo se říká "Kdo má informace, má i moc" a Deaver se přesně tohoto tvrzení držel. Žijeme totiž v době, kdy se ve všem spoléháme na počítače, přechováváme v nich veškerá důležitá data a hesla, a vůbec si neuvědomujeme, že ke všem těmto údajům má přístup i někdo třetí. Také se vám stává, že se vám z ničeho nic rozdrnčí telefon, vy přijmete hovor a dozvíte se, že vám telefonuje jakási operátorka z firmy, která nabízí určité produkty? Ať už je to nový tarif, tablet, nabídka půjček, koupě nového vysavače apod. A taky jste si pokaždé kladli otázku jak vlastně přišli na vaše telefonní číslo? Na tuto otázku mi právě Rozbité okno pomohlo odpovědět.

Je pravda, že Deaver má v psaní už svůj zaběhnutý postup, proto by někteří jeho čtenáří mohli říct, že už dopředu dokážou odhadnout co bude následovat. Patřím mezi Deaverovi velké fanoušky, ale přesto se Jefferymu vždy podaří odvést mou pozornost od skutečného pachatele. Snad nikdy jsem nebyla o krok napřed, abych s jistotou dokázala říct: ,,Ano tohle je on!". Moc se mi líbí střídání úhlů pohledu, jak ze stran našich detektivů, tak ze strany zabijáka.

Co víc říct.. Snad jen to, že Deaver vás nemůže zklamat, protože jeho příběhy jsou vždy naprosto geniální a dokážou pořádně potrápit vaši mysl.

/5

Recenze: Ralph Sarchie - Chraň nás od zlého

30. prosince 2016 v 10:14 | Domčí
Originální název:Beware the Night (2001)
Vydání: 2014, Noxi
Počet stran: 288
Překlad: Miroslava Nevrlová

Ralph Sarchie (1962) je newyorský policista v důchodu. Po dobu své kariéry zadržel více než 300 zločinců a za svou práci získal 7 ocenění. Kromě toho se zabýval démonologií, osobně asistoval u více než 20 případů exorcismu. Je spoluzakladatelem Newyorské pobočky Společnosti Nové Anglie pro výzkum okultismu, kterému se věnoval i vedle své vyšetřovatelské činnosti. Vyškolil řadu lidí, kteří se aktivně zapojili do odhalování paranormálních jevů. Úzce spolupracoval s Edem a Lorraine Warrenovými a biskupem Robertem McKennem; v 80. a 90. letech pomohli mnoha lidem, které ohrožovaly nadpřirozené zlé síly. Ralph Sarchie je také vzorný otec a dědeček.

Ralph Sarchie pracuje jako policista v 46. newyorském okrsku v jižním Bronxu. Kromě toho se ale zabývá i tajemnem, jak tomu sám říká. Vyšetřuje případy démonické posedlosti a asistuje při exorcismu, při vymítání nejhoršího - a nejnebezpečnějšího - nepřítele lidstva.
V této knize zobrazuje neuvěřitelné skutečné zločiny a případy nelidského zla, které nebyly nikdy vyřešeny, objasněny ani pochopeny. Vyškolen v rituálech exorcismu a jako očitý svědek mnoha případů démonické posedlosti líčí své zkušenosti s dosud nevysvětlitelnými jevy, které na stíny přicházející z temnot vrhají nové světlo.
Seznamuje čtenáře s hierarchií pekla na zemi a odkrývá odporné rituály kněze Pala Mayombeho. Vypráví strašidelné historky ze života: příběh mladé dívky, jejíž nevinnost je pošpiněna inkubem; o domě napadeném zlomyslným duchem nevěsty zavražděné v 19. století; o smrtelném hříchu; o zloději duší; o bloudění ztracených duší; o nešťastném muži, který se měnil ve vlkodlaka; popisuje temné stránky soužití se sousedy věnujícími se satanismu a jiné.
Všechna tato odhalení jsou znepokojujícím spojením mezi "tradičním" zločinem a mrazivými hrůzami nadpřirozeného světa.
(databáze knih)

Před pár lety jsem byla v kině na filmu, který se jmenoval Chraň nás od zlého. Jelikož jsem fanda hororů, tak už jsem dopředu věděla, že se mi film bude líbit a měla jsem pravdu. Film vypráví příběh newyorského policisty Ralpha Sarchieho, který se pouští do vyšetřování série nevysvětlitelných zločinů. Spojí své síly s nekonvenčním knězem, odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s případy démonického posednutí, které ohrožují jejich město.

Na knížní předlohu, jsem narazila teprve nedávno, když jsem projížděla knihy na databázi knih (dále jen DK) s cílem koupit si novou knížku. Kniha má filmovou obálku a proto jsem taky tak trochu čekala, že se obsah bude podobat již zmíněnému filmu - tedy že půjde o příběh. Potom, co jsem si přečetla několik recenzí na DK, uvědomila jsem si, že kniha bude mít s filmem společného jen málo. Kniha nemá na DK příliš vysoké hodnocení - 72% - ale názory v komentářích se značně liší. Pro někoho je kniha odpad, pro někoho zase kniha plná strachu a zla. Řekla jsem si, že bude lepší, když si obrázek udělám sama. Knížku jsem si tedy koupila z druhé ruky asi za 150 kč a ke čtení jsem se dostala přibližně v půlce prosince.

Knížka se skládá z 11 kapitol, které popisují různé přiběhy, které Sarchie v průběhu let vyšetřoval. Podlé mého mohly být jednotlivé případy popsány podrobněji, ať už pro požitek ze čtení, tak i pro představu čtenáře. Spíš než knížka příběhů o posedlosti mi to přišlo jako když sedím na přednášce o démonologii. Né, že by mi to vadilo, ráda jsem se dozvěděla něco nového a spousta z toho byla opravdu zajímavá, ale někdy bylo příliš mnoho informací prolínáno s různými případy, že jsem se několikrát u čtení nudila a přemýšlela jestli knihu dočíst nebo odložit.

Knížka určitě není vhodná pro všechny čtenáře, i pro mě, jakožto nadšence do všeho paranormálního, to nebylo to pravé ořechové. Jelikož jsem toho z této tématiky už hodně viděla, četla a něco málo i zažila, nepřišlo mi to příliš ohromující, ale možná za to spíš může styl psaní. Pro ty z vás, které vyděsí i probliknutí světel, určitě nedoporučuji knihu číst ve tmě, v noci a o samotě. Pokud patříte k těm, kteří na napdřirozeno nevěří, tak knihu ani neotvírejte, nebude vás bavit.

Sarchie hned na začátku promlouvá ke čtenářům a dává k úvaze důležitou otázku. Pokud připouštíte existenci ďábla, měli byste si připustit i existenci Boha, protože jedno bez druhého nemůže existovat. Jelikož patřím mezi ty, co věří na duchy a já nevím co ještě, musela jsem si připustit, že v otázce o existenci Boha jsem poněkud zdráhavá. Věřím, že "tam nahoře" něco je. Věřím v nějakou vyšší sílu, a věřím, že každý z nás má předepsaný svůj osud. Nevím, jestli věřím přímo v to, že nad námi všemi bdí Bůh, ale musím přiznat, že jsem nad tím v průběhu čtení musela mnohokrát uvažovat.

Sarchie je silně věřící člověk, a je to právě víra, která mu pomáhá při překonávání nadpřirozených zlých sil. Myslím, že pokud jste svědky takových událostí jako policista Sarchie, je víra to jediné, co vám ještě dává sílu dál bojovat.

Závěrem chci jen říct, že názor na tuto knihu je čistě subjektivní, a může se s Vaším názorem podstatně lišit. Jde pouze o to, jestli si připusíte, že se něco tak zlého opravdu mohlo stát, nebo ne.

Hodnocení: /5

Recenze: Jeffery Deaver: Hodinář, 7. případ Lincolna Rhyma

14. prosince 2016 v 14:50 | Domčí
Série: Případy Lincolna Rhyma (7.)
Originální název: The Cold Moon
Vydání: 2., 2010, Domino
Počet stran: 472
Překlad: Jiří Kobělka

Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného "Hodináře" má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští masakry s přesností jemného hodinového strojku. Lincoln postupně zjišťuje, že Hodinář možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit. V souboji dvou geniálních mozků čeká na čtenáře více zápletek a nečekaných zvratů než v předchozích Deaverových knihách - a také střetnutí s nejděsivějším a nejuhrančivějším zločincem, jakého kdy tento autor stvořil.
(www.databazeknih.cz)


Kniha je rozdělena do 4 dílů, kdy každý díl představuje určitě časové období, ve kterém se děj zrovna odehrává. Díly jsou navíc doprovázeny citátem, který se příhodně hodí k událostem v daném dílu. Kapitoly jsou někdy kratší, někdy - když je to potřeba - delší. Na začátku každé kapitoly na nás čeká menší ilustrace kapesních hodinek, které ukazují čas.

Musím také pochválit obálku knihy, kterou vytvořil Radek Urbiš. Moc se mi líbí obraz hodinek nad New Yorkem a Hodinářovi oči v pozadí - jako bych si podle nich dokázala představit Hodinářovu podobu.

Jak už jsem psala v předchozích recenzích, je pro mě stále těžší hodnotit Deaverovi knihy, protože s každou další knihou ho mám raději. Mám pocit, že snad ani nejde mít k jeho příběhům nějakou kritiku, protože všechny jeho knihy jsou svým způsobem dokonalé, promyšlené, a plné detailů, díky kterým si čtenář dokáže představit jak postavy, tak situaci.

Hodinář svou genialitou předběhl všechny možné padouchy a Deaver si jeho vytvořením u mě zajistil titul "Král detektivek". V Hodináři byla - stejně jako v předchozích dílech - spousta zvratů, ale narozdíl od všech Rhymových dosavadních případů, tento zůstal prozatím nevyřešen. Tato kniha patří mezi ty, kdy si při čtení řeknete: "Nic horšího se nemůže stát!", a ono může.

Když jsou naši vyšetřovatelé s rozumem a důkazy v koncích, na scéně se objevuje nová postava policistky Kathryn Danceové - expertky na kinezii, neboli řeč těla - aby vypomohla při výsleších.

Poprvé se také setkáváme s tím, že Rhyme a Sachsová pracují odděleně - on na případu Hodinář a ona na svém případu Creeley vs. zkorumpovaní policisté. Ale dozvídáme se, že nic není na první pohled takové, jaké to vypadá, a případy je opět svedou dohromady, aby spolu odhalili vyšší Hodinářovy záměry.

Něco mi říká, že o Hodináři jsme neslyšeli naposledy.

/5

Recenze: Jeffery Deaver: Dvanáctá karta, 6. případ Lincolna Rhyma

1. prosince 2016 v 14:29 | Domčí
Z dalšího dílu světoznámé série o Lincolnu Rhymovi mám mírně smíšené pocity. Vždy, než začnu číst nějakou knížku, tak si nejdříve pročtu anotaci, abych měla takový nástin událostí a veděla, o čem kniha - díl - vlastně bude. Po přečtení anotace na Dvanáctou kartu jsem měla trochu obavy z toho, jestli se Deaver popere s propojením minulosti a současnosti tak, aby kniha zůstala čtivá a neztrácela napětí. Moje obavy se naplnily, protože mě, jako čtenáře, tato kombinace příliš neoslovila.

Deaver měl opět dokonale promyšlenou konstrukci příběhu. Také mě svými uváhami dokázal zmást jako v každé jeho knize.

Hlavní postavou je šestnáctiletá Geneva Settleová, černošská dívka, velmi pilná studentka, která se v rámci své školní práce zajímá o případ svého předka - bývalého otroka Charlese Singletona - který v 19. století sehrál velmi důležitou roli v hnutí za občasnká práva černochů a za scvhálení čtrnáctého dodatku ústavy, ale byl nařknutý z krádeže, zostuzen a odsouzen k vězení. Geneva tráví čas v knihovně nad výtiskem starého časopisu, když dojde k jejímu prvnímu napadení. Geneva je ale chytrá dívka a nastraží na útočníka past a mezitím se jí podaří utéct na ulici. Případu se ujímá dvojice detektivů Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou, kteří se hned ze začátku domnívají, že právě její spojitost s Charlesem Singletonem jí ohrožuje na životě. Začíná tedy opět boj o čas a naši detektivové udělají vše proto, aby odhalili útočníka, ale vodítek je opravdu málo. Stejně jako v předchozích knihách jsme svědky toho, jak Rhyme se Saschovou dokáží i z úplného prdu udělat pořádné "něco".

Kniha je z jedné části takovým menší průvodcem americkými dějinami. Podává obraz o tom, jak se v 19. století svět choval k rasově odlišným jedincům a ukazuje také boj těch nejdovážnějších z nich za svá práva. Ovšem motiv, který Deaver odhaluje na konci knihy a vyřeší tím tak celý případ, je podlě mě trochu moc překombinovavý a celkově je konec příliš natahovaný. Jeden pachatel je dopaden a mezitím se objeví další dva a lov začíná na novo.

Opravdový důvod, proč se vlastně Geneva stala terčem najémného vraha se dozvíte přibližně na posledních 60 stránkách knihy. Do té doby, se jedná převážně o příběh spekulací a dohadů. Rhyma se Sachsovou je v knize opravdu pomálu, spíš se setkáváme se životem Genevy, a z druhé strany se životem jejího vraha.

Pro mě byla tato kniha zatím nejslabší z těch 6, které jsem již přečetla. Ovšem o špatné knize u Deavera snad ani hovořit nejde, pouze to svou povahou nebyl můj šálek kávy. Pro ty, co čtou Deavera popořadě, patří Dvanáctá karta k nutnosti a nezbytnosti. Pro ty, co hledají jen dobrou detektivku nezávisle na předchozích dílech, to zřejmě nebude to pravé ořechové.

Uvidíme, co nám přinese další díl Hodinář.

/5

Recenze: Ursula Poznanski: Slepí ptáci

31. října 2016 v 11:39 | Domčí
Autorka: ..se narodila roku 1968 Německu. Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá "Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."

Anotace: Dva mrtví v salcburském kempu. Ona uškrcená, on zastřelený. Že by čin zhrzeného milence?
Zdá se ale, že ti dva neměli vzájemné kontakty. Nebo je první dojem mylný?
Salcburské duo vyšetřovatelů Beatrice Kasparyová a Florin Wenninger sleduje stopy, které mrtví zanechali na internetu. Najde je na facebooku, kde oba byli členy skupiny, kde se publikují básně plné temných poselství o strachu a smrti. A pak zemře další z milovnic poezie…


Můj názor: Když se na pultech knihkupectví konečně objevilo pokračování série Beatrice Kaspary od U. Poznanski, ani vteřinu jsem s jeho koupí neváhala. Po prvním díle Pět jsem byla přesvědčená, že od Ursuly bude všechno parádní jízda.

Kniha podle anotace slibuje hotové facebookové drama se spoustou vražd, jejichž jediným pojítkem je facebooková skupina. Jeví se to jako skvělé téma, protože facebook je nedílnou součástí života snad všech obyvatel na Zemi. Já osobně jsem si myslela, že Ursula se tohoto úkolu zhostí s cílem upozornit na možné nebezpečí, které na facebooku může hrozit každému z nás. To se bohužel nestalo. Namísto toho se Urusla rozhodla překombinovat příběh z války s né moc šťastným koncem a jeho následky ukázat v současnosti. Pro mě bohužel bída.

Od začátku se to nevyvíjí dobře, děj je takový uťápnutý, prostě dvě mrtvá těla bez nějaké spojitosti a bez jakýchkoli usvědčujících důkazů, které by mohli odhalit vraha a objasnit případ. Další tělo, které možná souvisí s případem, a možná taky ne. Jednou očividné napojení na facebookovou skupinu, po druhé zase spekulace o tom, že to s facebookem možná vůbec nesouvisí, vsunuté myšlení vraha, které od začátku nedává smysl a nakonec asi na posledních 30 stránkách hrozně rychlé zakončení.
Prostě Ursula plácá páté přes deváté a občas jsem měla pocit, že ani sama neví, kam chce příběh směřovat.

Po přečtení této knihy se na nějaký čas vrátím k osvědčené klasice v podobě Jefferyho Deavera.

Hodnocení: /5

Recenze: Jeffery Deaver: Iluze, 5. případ Lincolna Rhyma

25. října 2016 v 14:30 | Domčí
Anotace: Další příběh geniálního detektiva Lincolna Rhyma se začíná odvíjet na prestižní hudební škole v centru New Yorku, kam se po útěku z místa činu uchýlí pachatel vraždy. Policie do několika minut obklíčí uzamčenou učebnu a chystá se s vrahem vyjednávat. Vzápětí se zevnitř ozve výkřik a výstřel, a tak policisté vyrazí dveře. Místnost je však prázdná. Na pomoc jsou povolání Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou a okamžitě začínají s důkladným šetřením. Ochrnutý Rhyme musí i tentokrát spoléhat na pomoc své přítelkyně, pro ctižádostivou Amélii by zase úspěšné vyšetření případu mohlo znamenat povýšení. Proti nim však tentokrát stojí mistrný iluzionista přezdívaný Kouzelník, který si s nimi pohrává a burcuje jejich profesionální ctižádost prostřednictvím úděsných vražd, jejichž bestialita se neustále stupňuje. Počet mrtvých narůstá a hodiny nelítostně ukrajují čas. Rhyme se Sachsovou proto musí co nejrychleji proniknout skrz kouřovou clonu a zabránit hrůzyplné pomstě, která se hrozí stát nejokázalejším zmizením v dějinách kriminalistiky...


S každou další knihou je pro mě čím dál horší psát recenze na Jefferyho Deavera. Každý Jefferyho příběh je originální a promyšlený do nejmenších detailů. Jak je zvykem, dokáže pořádně zamotat hlavu a potrápit mysl - a v Iluzi to Deaver ještě několikrát znásobuje.

"Zkušený kouzelník se snaží oklamat spíše mysl než oko. "

Na tenhle díl Deaverovy série jsem se hodně těšila, protože mi kouzelnické téma připadá nápadité a neohrané - myslím, že v literatuře jsem se zatím s detektivkou na motivy magie nestkala. Navíc mě moc baví sledovat filmy s touto tématikou jako Podfukáři, Houdini, Dokonalý trik a nesmím zapomenout ani na Harryho Pottera.

Moc se mi líbí Jefferyho práce s fakty, na jeho knihách je vidět opravdu kus dobře odvedené práce. Líbí se mi, že člověk se při čtení jeho knih také něčemu přiučí - ve Sběrateli kostí jsme se dozvěděli něco o anatomii, v Tanečníkovi například o technice letadla, v Prázdném křesle Deaver zas přiblížil život hmyzu, v Kamenné opici nás seznámil s čísnkou kulturou a politikou a v Iluzi se setkáváme se světem iluzí a triků.

Deaverovi pachatelé jsou vždy geniální a zpočátku to vypadá, že dokonce chytřejší než Lincoln Rhyme. V tomto případě není pachatel jen geniální, ale také vypočítavý, mazaný a pro naše vyšetřovatele takřka neviditelný. Jako mistr převleků vás dokáže oklamat i když se mu díváte přímo do očí.

Jeffery nám do příběhu vnáší také další postavy, například pana Balzaca, kterému hned od začátku nejsme schopni důvěřovat, dále naopak velmi sympatickou kouzelnici Karu, která zde působí jako poradkyně našeho týmu detektivků a občas nám dokáže trochu zamotat hlavu.

Co se týče samotného příběhu, tak ten máte popsaný v anotaci. K recenzi je to už asi všechno, bohužel mě nenapadá co víc o knize napsat. Určitě ji doporučuji, stejně jako předchozí díly, myslím, že nebudete zklamaní :)

Moje hodnocení: /5

Recenze: Jeffery Deaver: Kamenná opice, 4. případ Lincolna Rhyma

30. září 2016 v 10:49 | Domčí

Myslím, že autora není potřeba znovu představovat, a tak se můžeme hned vrhnout na krátkou anotaci a následné hodnocení.

K přístavu na Long Islandu se blíží velká čínská nákladní loď s uprchlíky a lidskými otroky. Americkým úřadům se podařilo zjistit, že na palubě se nachází i mezinárodně hledaný zločinec zvaný Duch, a požádaly o spolupráci věhlasného detektiva Rhyma a jeho asistentku Sachsovou. Pobřežní hlídka se vydává Ducha zatknout, avšak loď podle všeho záměrně exploduje a Duch uniká na voru. Na pevninu se však dostávají také další dva vory, což Duch vnímá jako ohrožení vlastní osoby a začíná postupně vraždit někdejší spolupasažéry. Dvě rodiny naštěstí jeho běsnění přežijí a Duch mizí ve spletitém labyrintu čínské čtvrti v New Yorku, kde se mu dostává podpory podsvětí. Rhymovi nezbývá než se plně ponořit do čínské kultury, chce-li odhalit stopy, které ho nakonec dovedou k úspěchu…, anebo ke smrti.


Musím říct, že doposud byl třetí díl série pro mě ten nejlepší, a pořád se divím, že Deaver dokáže překonávat sám sebe. Po přečtení čtvrtého dílu, se můj žebříček o jednu příčku musí posunout, protože Kamenná opice patří nyní na první místo.

Když jsem knihu brala z knihovničky jako další v pořadí, trochu jsem se bála, jestli mi téma tohoto dílu bude blízké. A nakonec to bylo právě téma knihy, co jí posunulo na vrchol mých prozatím přečtených knih od Deavera. Líbilo se mi, že nás Deaver opravdu vtáhl do čínské kultury a přiblížil tak i politiku čínského státu.

Pašování lidí je podle mě v literatuře originálním tématem, kterého se Jeffery zhostil jak jinak než na jedničku. Tím víc mě mrzí ostatní recenze, které jsem na serveru databázeknih u této knihy četla, protože to vypadá, že pro všechny to byl jeden z nejslabších dílů. A tak se musím ptát sama sebe, co mě asi čeká za překvapení u ostatních dílů, když tenhle byl pro mě zatím nejlepší.

"První kniha ze série Lincoln Rhyme, která mě tolik nebavila a kde jsem velmi brzy odhalila vraha. Což se mi většinou u Deavera nestává."

Toto je jedno z hodnocení, se kterým musím nesouhlasit. Zatím se mi u Deavera nestalo abych sama přišla na to, kdo je vrahem a musím říct, že v této knize to bylo podle mě ještě o chlup těžší než u předešlých dílů - a tím větší to byl šok, když pak zjistíte, že vrah byl mnohem blíž než se na první pohled zdálo.

Co mi ze začátku knihy dělalo trochu problém byla čínská jména, která si byla dosti podobná, a tak mi chvíli trvalo se zorientovat. Naopak mě ale bavily příležitostné "lekce" čínských slov, které si pamatuji do teď :)

Tato kniha je podle mě také něčím výjimečná a to především tím, že kriminalisté vlastně vědí kdo je vrahem, znají jeho jméno, vědí, že se jedná o uznávanou a obávanou Hadí hlavu, ale neznají jeho podobu a místo pobytu. Předešlé deaverovky byly založené spíše na principu pátrání po identitě pachatele, tady se však Rhyme se Saschovou snaží trochu o jinou taktiku, a to pokusit se nalákat Ducha do pasti a polapit ho přímo na místě činu.

V knize je podle mého o něco méně zvratů než v předchozích dílech, ale to Deaver nahrazuje originalitou míst činu, hojnosti policejních akcí a pátrání, příchodem nových postav - jako sympaťáka Sonnyho Li, či zaměstnanců Interpolu apod.

"První polovina knihy mě vůbec nebavila, ale pořád jsem doufala v pořádný převrat. Ten však přišel jen z části,asi posledních 100 stran."

Další hodnocení se kterým musím nesouhlasit. Kamenná opice je podle mě napínavé čtení už od první stránky, převrat přichází v podstatě okamžitě, a vyvrcholení děje už je jen třešnička na dortu tak dokonalé detektivky.

Co mě teda u Deavera už trochu unavuje jsou stále se opakující popisy jeho bytu v New yorku, také se v knihách stále opakuje typ Rhymova invalidního vozíku Storm Arrow, potom je také často zmiňován termín "udělat rošt", což podle mě většina Deaverových čtenářů vysvětlovat znovu nepotřebuje. Je mi jasné, že Deaver počítá i s tím, že někdo si nepřečtě celou sérii, ale pouze jeden díl - kdy se mu dostane do rukou třeba až pátý či šestý díl. Ale upřímně by mě asi nenapadlo číst díly napřeskáčku, když bych věděla, že se jedná o sérii.

Pokud jste četli nebo se chystáte číst Kamennou opici, určitě mi napiště vás názor do komentářů.

Moje hodnocení:/5

Recenze Jeffery Deaver: Prázdné křeslo, 3. případ Lincolna Rhyma

18. srpna 2016 v 10:11 | Domčí
Autor: Svoji první knihu Jeffery napsal když mu bylo jedenáct a od té doby psát nepřestal. Zkoušel uspět s country písničkami, básněmi, až se dostal k thrillerům - nicméně i v předešlých odvětvích sklidil řadu ocenění.Do dnešního dne je autorem devatenácti románů, čtyřikrát byl nominován na Edgarovu cenu, na Anthonyho cenu a tříkrát obdržel Čtenářskou cenu Elleryho Queena za nejlepší krátkou povídku roku.Filmového ztvárnění se dočkal Sběratel kostí (hlavní role Denzel Washington jako Lincoln Rhyme) a Dívčí hrob - zfilmováno pod názvem Dead Silence (Vražedné ticho, hlavní role Kim Coates, James Garner a Marlee Matlin).

Anotace: Věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme přijíždí se svou spolupracovnicí Amélií Sachsovou do Severní Karolíny, aby se zde podrobil operaci, která by mu mohla navrátit hybnost. Krátce po příjezdu se na Rhyma obrátí šerif nedalekého městečka a prosí jej o pomoc při řešení zapeklitého případu. Proti němu však tentokráte nestojí profesionální zabiják, ale nevyzpytatelný šestnáctiletý chlapec, vysmívaný pro svůj vzhled a chorobnou posedlost hmyzem. Nejzdatnějším Rhymovým soupeřem se ovšem nakonec nestává "Hmyzoun", nýbrž protivník z nejsilnějších: Amélie Sachsová. Ta se totiž pouští do velmi riskantního pátrání na vlastní pěst, při kterém postupně vycházejí najevo nové okolnosti. Oba hlavní hrdinové tak nyní stojí proti sobě. Avšak zvítězit může pouze jeden.

Můj názor: Když jsem přečetla Sběratele kostí, myslela jsem si, že už nic lepšího být nemůže. Ale po přečtení třetího dílu musím říct, že jsem se zmílila.

Prázdné křeslo se mi dostalo okamžitě pod kůži hlavně proto, že ústřední postavou je šestnáctiletý chlapec Garett. Nevím proč, ale přišlo mi to jako vítaná změna od prvních dvou dílů, kdy pachatelé byli dospělí. Příběh chlapce, který přišel o rodinu a nějaký čas pendloval mezi dětskými domovi, jehož jedinou zálibou je hmyz, a jeho cílem je ochránit svou kámarádku Mary Beth, byl pro mě i celkem emotivní, ale tak trochu rozporuplně emotivní. Deaver totiž čtenáře od začátku knihy navádí směrem, který ukazuje, že mladý ale mazaný chlapec je vinen hned z několika vražd a únosů. A zpočátku musím říct, že není důvod k pohybnostem, protože všechny fyzické důkazy opravdu prokazují chlapcovu vinu.

Pouze jediná osoba je přesvědčená Garettovou nevinou, a to Amélie Sachsová - kriminalistka a životní partnerka Lincolna Rhyma. Amélie se tak od jisté chvíle stává zločincem na útěku a musí udělat vše pro to, aby zůstala mimo Rhymův dohled a také mimo hledáček rozhněvaných karolínských policistů a kolegů. Rhyme tak má 24 hodin na to, aby Saschovou a Garreta našel a přemluvil je ke kapitulaci - ovšem jeho hlavním úkolem, který byl pro něj ze všeho nejdůležitější, bylo dostat Saschovou hodně daleko od nevyzpytatelného a nebezpečného Garetta Hanlona zpět do bezpečí, zpět k němu. Ale je Garett opravdu ten, kterého bychom se měli všichni obávat?

Jak ale můžete předpokládat, takhle jednoduché to u Deavera určitě nebude. V knize je zvratů a lstí víc než dost. Když přišel takový ten první převrat, zase jsem prostě jen otevřela pusu a řekla si: "To snad ne". Jenže když jsem četla dál přišel další zvrat, ještě víc nepochopitelný a pak si vlastně řeknete, že Deaver musí být osoba opravdu geniální, protože vymyslet takovou změť událostí a otoček v ději jen tak někdo nedokáže. No a pak přijde další obrat a další a to už jsem jen kulila oči nad tím brutálně vymyšleným rozuzlením.

Moc se mi také líbilo, že se tenhle díl odchýlil i od Deaverovského vzorce. Bylo to prostě něco jiného, a z pasáží s hmyzem mi opravdu běhal mráz po zádech. Ale musím říct, že jsem se od hmyzouna Garetta dověděla i nějaké zajímavé informace o hmyzu :D

Co mě ale celkem mrzí je, že Rhymova operace se nakonec vzhledem k určitým okolnostem, které nebudu vyzrazovat, nakonec nemohla dokončit a v podstatě ani začít. Trohu jsem doufala, že operace mu přinese alespoň malé zlepšení, například používat celou jednu ruku, aby mohl Amélii alespoň chytit za ruku. Ale na to si asi budeme muset počkat do dalších dílů :)

Deaver je prostě autor, u kterého se nemůžete nudit.

Moje hodnocení: /5

Recenze: Jeffery Deaver: Tanečník, 2. případ Lincolna Rhyma

15. srpna 2016 v 19:22 | Domčí
Autor: Svoji první knihu Jeffery napsal když mu bylo jedenáct a od té doby psát nepřestal. Zkoušel uspět s country písničkami, básněmi, až se dostal k thrillerům - nicméně i v předešlých odvětvích sklidil řadu ocenění.Do dnešního dne je autorem devatenácti románů, čtyřikrát byl nominován na Edgarovu cenu, na Anthonyho cenu a tříkrát obdržel Čtenářskou cenu Elleryho Queena za nejlepší krátkou povídku roku.Filmového ztvárnění se dočkal Sběratel kostí (hlavní role Denzel Washington jako Lincoln Rhyme) a Dívčí hrob - zfilmováno pod názvem Dead Silence (Vražedné ticho, hlavní role Kim Coates, James Garner a Marlee Matlin).

Anotace: Geniální kriminalista Lincoln Rhyme a mladá policistka Amélie Sachsová, kteří se čtenářům poprvé představili v bestselleru Sběratel kostí, řeší další zapeklitý případ: během pětačtyřiceti hodin musejí vypátrat profesionálního vraha, přezdívaného Tanečník. Tanečník má v této lhůtě zlikvidovat tři nepohodlné svědky v případu vlivného obchodníka se zbraněmi a již od prvního okamžiku nenechává nikoho na pochybách, že si důvtipem a inteligencí nezadá s Rhymem. Mezi oběma muži se na dálku rozpoutá nelítostná psychologická válka, plná zvratů a úskoků, která se neobejde bez těžkých ztrát na životech. Nervy drásající příběh dává nahlédnout do zákulisí americké policejní praxe a zároveň je brilantní sondou do duševního světa chladnokrevného zabijáka.

Můj názor: Další skvěle promyšlený příběh kriminalistů Lincolna Rhyma a Amélie Sachsové s geniálním rozuzlením. Určitě to nebylo tak temné jako první díl Sběratel kostí, ale téměř stejně tak kvalitní.

V tomto příběhu se nestřetáváme pouze s jedním géniem, nýbrž se dvěma. Lincoln Rhyme svádí boj se svým dávným nepřítelem, téměř stejně geniálním zabijákem zvaným Tanečník. Hned ze začátku je jasné, že tanečník je Rhymovým rovnocenným soupeřem, a že jeho odhalení nebude vůbec snadné.

Opět nápinavé čtení plné zvratů. Pro mě měla kniha trochu pomalejší rozjezd a musím říct, že mě tolik nepohltila jako Sběratel kostí. Nebylo to ani tak příběhem - ten byl, jak u je u Deavera zvykem, promyšlený do nejmenších detailů - ale spíše častými popisnými pasážemi techniky týkající se letadel. Ale chápu, že tyto pasáže v příběhu být prostě musely, protože bez nich bychom se zase mohli na polovinu věcí ptát otázkou: "A co že to je?". Ovšem musím přiznat, že jsem pasážím kolikrát ani nerozumněla, nebo jsem jim nevěnovala dostatečnou pozornost.

Co mě opravdu hodně bavilo, a doufám, že v dalších dílech dále bavit bude, je stále se rozvíjející vztah mezi Rhymem a Amélií. Je to příklad takové té opětované lásky, která ovšem nemůže být naplněna. Ale já doufám, že naplněna bude! :D

Styl a vzorec je zachován jako v první knize, ale přesto nás Deaver překvapuje spoustou zvratů a lstí. Líbí se mi, že v tomto díle činí chyby i policie, což dává příběhu realistický podtext. Deaverovi se podařilo mě dokonale zmást s totožností pachatele, přestože jsem si do jisté chvíle myslela, že jsem o viníkovi neomylně přesvědčena. Tím spíš, jsem po přečtení konce zírala s otevřenou pusou a ještě dlouhou chvíli se vzpamatovávala.

Knize bohužel nemůžu dát nejvyšší hodnocení, protože Sběratele kostí Tamečník nepředběhl.

Ps: Knihu jsem dočetla už zhruba před dvěma týdny, ale pořád jsem neměla čas k tomu, recenzi napsat. V tuto chvíli jsem skoro na konci dalšího dílu s názvem Prázdné křeslo, takže tu v nejbližší době uvidíte další recenzi :)

Moje hodnocení: /5

Moje hodnocení:

Recenze Jeffery Deaver: Sběratel kostí, 1. případ Lincolna Rhyma

25. července 2016 v 8:00 | Domčí
Autor: Svoji první knihu Jeffery napsal když mu bylo jedenáct a od té doby psát nepřestal. Zkoušel uspět s country písničkami, básněmi, až se dostal k thrillerům - nicméně i v předešlých odvětvích sklidil řadu ocenění.Do dnešního dne je autorem devatenácti románů, čtyřikrát byl nominován na Edgarovu cenu, na Anthonyho cenu a tříkrát obdržel Čtenářskou cenu Elleryho Queena za nejlepší krátkou povídku roku.Filmového ztvárnění se dočkal Sběratel kostí (hlavní role Denzel Washington jako Lincoln Rhyme) a Dívčí hrob - zfilmováno pod názvem Dead Silence (Vražedné ticho, hlavní role Kim Coates, James Garner a Marlee Matlin).

Anotace: V západní části New Yorku začal řádit šílený vrah, který své zohavené oběti pohřbívá typicky morbidním způsobem. Záměrně za sebou nechává drobné stopy, které dokáže rozluštit jedině zkušený kriminalista. Ten však leží trvale na lůžku, paralyzován od krku až po prsty na nohách. Z tohoto důvodu se spojí s mladou ambiciózní policistkou Amélií, která se vlastně stává rukama a nohama svého ochrnutého kolegy.
Ochráncům zákona se pomalu daří utahovat smyčku okolo krku neznámého pachatele. Sběratel kostí, jak mu začnou říkat, má však své vlastní plány a postupně se mu daří zbavit se smrtícího sevření a přehodit ho na své pronásledovatele. Počet zohavených obětí mezitím stále vzrůstá…

Můj názor: Jeffery Deaver je můj neoblíbenější spisovatel a vlastním od něj zhruba 12 knih, z nichž jedenáct je součástí série Lincoln Rhyme. Dnes vám přináším recenzi na první knihu z této série :)

Tuto knihu jsem četla jednou už asi před 7 lety. a pak jsem Jefferyho knihy odložila, protože mi do série chybělo ještě několik knih a nechtěla jsem sérii číst dokud nebudu mít všechny díly. Podařilo se mi sérii doplnit a tak jsem se hned pustila do prvního dílu. Mimochodem tento díl byl také zfilmován, rovněz pod názvem Sběratel kostí v hlavní roli s Denzelem Washingtonem a Angelinou Jolie - film určitě doporučuji, i když se od knihy rapidně liší :)


Ze začátku jsem se bála, jestli mě první díl bude ještě bavit, protože film jsem viděla několikrát, a častokrát jsem už věděla co se stane, ale popravdě ve filmu je jen málo z knihy, a i nějaké detaily jsou jiné, a celé je to takové zrychlené. Kniha byla hodně napínavá, plná hádanek a pokud máte rádi detektivky tak určitě doporučuji.

Děj máte popsaný v anotaci.
Kniha se čte velmi dobře, já jsem si zamilovala hlavní postavy, i když postava Lincolna Rhyma je ze začátku vykreslována jako postava mrzutého, ironického, protivného, bývalého detektiva, kterému jde pouze o sebevraždu, tak jeho postava se vyvíjí a čím více je ponořený do případu, tak tím více se musí mít pachatel na pozoru. Moc se mi také líbí vývoj vztahu mezi Rhymem a Amélií. Amélie ze začátku Rhyma nesnáší, ale z jeho strany jsou vidět sympatie hned od první chvíle.

Kniha se podle mě vyvíjí podle přesně daného schématu a to: místo činu - ohledání místa činu Amélií Saschovou - vodítka, která vedou na nové místo činu - Lincoln přijde pomocí vodítek na nové místo činu a tak dokola. Mě ale tento systém přijde zajímavý a čtivý.

Pěkné také je, jak se vyvíjí Améliin cit na důkazy. Ze začátku jí musí Rhyme hodně navigovat, co má hledat a na co se má zaměřit, jak posbírat všechny důkazy, jak odlišit stopy a podobně, ale čím více míst činu Amélie prohledává, tím více se z ní stává opravdová detektivka.


Také se mi líbí, že Deaver nezahlcuje čtenáře nepotřebnými informacemi, ale vysvětlí vše důležité. Místa činu jsou popsána dokonale a čtenář si může udělat skvělý obrázek.

Hned se vrhám na druhý díl ze série, který nese název Tanečník. Knihu jsem také četla, ale zato si vůbec nepamatuju co mě čeká, ale už teď jsem napnutá a natěšená :) Určitě se v nejbližší době těšte na další recenzi.

Moje hodnocení: /5

Recenze: Jenny Milchman: Když padne noc

16. června 2016 v 10:19 | Domčí
Autorka: Americká autorka, která literaturou opravdu žije. Nejenže sama píše, ale rovněž se podílí na kurzech tvůrčího psaní, pořádá řadu akcí pro knihkupce a také je aktivní ve sdružení International Thriller Writers.
V roce 2013 vydala první thriller Cover of Snow, další pak následovaly s ročním odstupem: Ruin Falls v roce 2014 a konečně loni také Když padne noc. Během propagační akce ke svým knihám strávila s rodinou čtrnáct měsíců na cestách po Spojených státech.
Její povídka The Very Old Man se objevila ve sbírce Lunch Reads, do níž přispěla spolu s Libby Sternberg.

Anotace: Jedna rodina. Dva muži zbrocení krví. A noc, která všechno změní…

Při pohledu do zšeřelých lesů Adirondackých hor by Sandy Tremontovou nenapadlo, že se právě dnes její život navždy změní. Z podzimního nebe obtěžkaného sněhem se vytrácejí poslední sluneční paprsky a stejně neklidná nálada panuje i v rodině Tremontových.

V tu samou chvíli se ubývajícím světlem ženou dva zoufalí muži v oblečení potřísněném krví. Téměř dvě desítky let spolu sdíleli vězeňskou celu a za tu dobu se z nich stal smrtelně výkonný tým: Harlan představuje hrubou sílu, Nick mozek a vůli. Jak se blíží k osaměle stojícímu domu, Nick instinktivně ví, že zde najde to, co hledá - než navždy zmizí v divočině na severu.

Když rozrazí dveře domu Tremontových, přináší s sebou odkaz dlouholeté hrůzy. Sandy teď musí bojovat za záchranu rodiny, kterou miluje, i když ji děsivé tajemství hrozí stáhnout do temnoty.

Můj názor: Jednou jsem se tak procházela po obchodním centru na Černém Mostě, a jako vždy mě moje nohy zavedly do knihkupectví. Automaticky jsem zamířila k oddělení detektivek a thrillerů, když jsem si na stolku s knižními novinkami všimla této knížky. Zaujala mě na první pohled, jak záhádnou obálkou, tak tím, co jsem se dočetla v anotaci. Jelikož jsem knižní maniak a pokaždé když jsem v knihkupectví musím odejít s nějakou knížkou, jsem se po chvíli přistihla, že stojím u pokladny a vytahuju peníze. Vítej do knihovničky!

Když jsem knížku začala, musím se přiznat, že jsem se trochu zdráhala. Ale nesouviselo to s obsahem knížky, spíš s tím, že jsem neměla na čtení úplně náladu. Ale pořád jsem pokračovala a tak moc jsem se do příběhu ponořila, že jsem pak nevěděla kdy přestat.

Knížka je přesně podle mého gusta, je plná napětí a zvratů. Celý příběh se odehrává během jednoho večera a na jednom místě, ale přesto je vyprávění stále poutavé a napínavé.

V knížce je několik kapitol, které se zabývají minulostí, zejména se jedná o vztah Nicka a jeho matky Barbary. Tyto kapitoly jsou zajímavé zejména z psychologického hlediska, ale jejich obsah ke konci nezbytně doplňuje všechny souvislosti.

Děj postupně graduje a rozzuzlení je překvapující i šokující. Během čtení se čtenář setkává s několika narážkami na oné rozuzlení, a při té poslední už vlastně tušíte oč půjde, ale pořád tomu tak nějak nemůžete uvěřit. Hlavní postavy jsou podle mě sympatické, ze začátku tedy až na patnáctiletou dceru Ivy, která je jako většina puberťáků drzá apod, ale její postava se vyvíjí postupně s dějem.

Za mě tedy knížku hodnotím opět na nejvyšší hodnocení, po delší době zase výborné čtení, které vás nenechá v klidu.

/5

Recenze Violaine Vanoyeke: Krutý faraon: Nepřítel Nilu

13. května 2016 v 12:47 | Domčí
Autorka: Violaine Vanoyeke je vynikající odbornice na starověké dějiny, je autorkou padesáti románů, úspěšně přeložených ve více než čtyřiceti zemích. Tato latinistka, helénistka, lingvistka a egyptoložka se dnes věnuje výhradně psaní. Jako odborná poradkyně v televizi a rozhlase se rovněž podílela na mnoha pořadech pojednávajících o životě významných osobností.

Anotace: Mladou vdovu Anchesenamon pronásledují kruté rány osudu. Do hrobky jejího zesnulého manžela faraona Tutanchamona vnikli vykradači, mnohé rozbili a znesvětili. Chetitský princ, jehož chtěla pojmout za manžela, byl zabit a na Théby se pomstychtivě valí vojska jeho královského otce. Anchesenamon ví, že Egypt potřebuje faraona, a nezbývá jí než přijmout nabídku k sňatku od mocichtivého Aje. Zatímco se chystá obřad, lstivý nepřítel plánuje úkladnou vraždu.

Můj názor: Závěrečný díl trilogie o Krutém faraonovi, není tak úplně závěrečným dílem. Je to sice poslední kniha ze série, ale pokud čekáte nějaké rozuzlení, tak se ho nedočkáte. I já, když jsem se dostala na poslední stránku jsem stále dál otáčela listy, zda něco nechybí.

Tentokrát je příběh především o boji o moc, o tom jak každý intrikuje proti každému, kdo mu stojí v cestě k získání slávy a titulu faraona.

Královna se rozhodla přijmout za manžela cizího chetiského prince, aby tak uzařela mír mezi dlouho znepřátelenými světy. To se ovšem nelíbilo jejímu dědečkovi Ajovi, ani veliteli armád Haremhebovi. Chetitský princ se vydává v doprovodu egyptských mužů přes poušť do Egypta, kde již probíhají přípravy na svatbu. Ovšem chetitský princ je při cestě zabit (prý kočovníky) - ovšem jedná se spíše o intriku Aje a Haremheba. Chetitský král se dozvídá o smrti svého nejstaršího syna a vyhlašuje Egyptu válku.

Anchesenamon je zoufalá, a tak jako poslední možnost jí zbývá vdát se za svého dědečka velekněze Ajeho. To ale nemůže překonat Ajeho první manželka Tii. Nenávidí královnu, protože je přesvědčená, že Ajeho svedla a on je v tom nevinně. Rozhodne se tedy královnu otrávit. Její první pokus o vraždu ovšem nevyjde, díky schopné krétské bylinkářce.

Královná se také rozhodne odměnit všechny schopné a věrné umělce, rolníky, zemědělce, vojáky, prostě všechny, kteří celý svůj život zasvětili Egyptu. Vyjíždí proto do domu známého umělce, kde mu chce sdělit, že během Amonových svátků bude odměněn. Ovšem toho hned využívají najatí vojáci a bodnou královnu do boku. Královna po takovém zranění a velké ztrátě krve umírá, a na trůn se k Aji přidává Tii, které vyšel její plán.

Haremhebovým plánem je svrhnou panující dvojici a zmoncit se trůnu.

Takhle nějak končí poslední část příběhu o Krutém faraonovi. Konec mi přijde otevřený, ale autorka na dalších stránkách zmiňuje osudy všech aktérů příběhu, opět podle faktů.

Celou trilogii hodnotím kladně, zvláště proto, že je založená na faktech a jde vidět, že autorka je prostě skvělý znalec egyptských dějin. Proto celé sérii dávám 4 hvězdičky :)

Moje hodnocení: /5

Recenze Violaine Vanoyeke: Krutý faraon: Zmizení královny

2. května 2016 v 21:47 | Domčí

Autorka: Violaine Vanoyeke je vynikající odbornice na starověké dějiny, je autorkou padesáti románů, úspěšně přeložených ve více než čtyřiceti zemích. Tato latinistka, helénistka, lingvistka a egyptoložka se dnes věnuje výhradně psaní. Jako odborná poradkyně v televizi a rozhlase se rovněž podílela na mnoha pořadech pojednávajících o životě významných osobností.

Anotace: Historický román ze starověkého Egypta líčí boj o trůn po smrti faraona Tutanchamona. Hlavní hrdinkou románu je mladá ovdovělá královna Anchesenamon, která se ocitá ve složité situaci. Nadbíhá jí velekněz Aje i generál Haremheb. Ona by však upřednostnila chetitského prince. Posílá mu dopis po tajném poslovi a netrpělivě čeká na jeho příjezd do Egypta. Aje a Haremheb mezitím rozehrávají vysokou hru kdo s koho.

Můj názor: Teď, když zrovna píšu tuto recenzi, jsem si uvědomila, že mnohem snažší by bylo napsat recenzi na celou sérii, než na knihy jednotlivě.

Druhý díl trilogie o Krutém faraonovi pojednává opět o mladičké ovdovělé královně Anchesenamon, která se ocitá ve složité situaci. Musí si co nejrychleji najít nového manžela a stanovit tak nového krále Egypta. Sama by se nejraději provdala za přítele svého zesnulého manžela, a to vícekrále Kúše, Huye, ke kterému chová hluboké city, ale moc dobře ví, že takovému svazku by kněží nepožehnali.

Horší ale je, že jí nadbíhá její vlastní dědeček, Božský otec a velekněz Aje. Anchesenamon si nedovede představit strávit život po boku starce a vlastního dědečka, kterého do této chvíle velmi uznávala a radila se s ním. Odmítnutím dědečkovi nabídky, se dostává do prekérní situace, a není si jistá, zda je za zdmi paláce v bezpečí. Proto se rozhodne pro riskantní krok, a to požádat Chetitského krále, nepřítele Egypta, o jednoho z jeho synů. Chetitský král nakonec souhlasí, a s jistými pochybami posílá Anchesenamon svého nejstaršího syna.

Ovšem Aje není jediný, komu se zachtělo stát se faraonem. Vojevůdce Haremheb, generál egyptské armády, má také zálusk na egyptský trůn. A jako správný hráč hraje na obě strany. Na jedné straně se tváří jako věrný královnin služebník, a zapřísahá se, že pošle své nejlepší muže na ochranu chetitského prince při jeho cestě přes poušť do Egypta. Na druhé straně se snaží přesvědčit manželku božského otce Aje, že chetitský princ byl jen zástěrkou pro opravdový sňatek Aje s Anchesenamon, a že princ je již mrtev. Tii (manželka Aje) se tak musí rozhodnout, zda se svého muže vzdá a nebo bude bojovat a odstraní svou sokyni a pak bude sama vládnout po boku svého manžela Aje jako královna Egypta.

Tak, to je opět k příběhu vše. Na druhém dílu, se mi líbilo, že v něm nebylo tolik popisných pasáží jako v prvním díle. Moc se mi líbí, že autorka zachází s fakty, a čtenář si tak může udělat představu o tom, jak se zřejmě odehrávaly skutečnosti v době vlády Tutanchamona a následné intriky a pletichaření proti královně po králově smrti.

Moje hodnocení: /5

Receznze Violaine Vanoyeke: Krutý faraon: Smrt Tutanchamona

23. dubna 2016 v 10:00 | Domčí
Přináším další knižní recenzi, tentokrát na knihu z egyptské prostředí.

Začněme ale něčím, co bylo zhruba před šest roky. Asi když mi bylo třináct jsem jako dárek dostala knihu od autorky Violaine Vanoyeke s názvem Krutý faraon: Zmizení královny. Byla jsem za ní strašně ráda, a hned jsem se do ní pustila. Až v průběhu čtení, kdy mi přišlo, že mi chybí důležité informace a spojitosti jsem se podívala na internet a zjistila, že se mi do rukou dostal až druhý díl knihy. Ale byla jsem malá a nějak mi na tom nezáleželo a tak jsem knížku dočetla a odložila zpět do knihovničky. Teď, jelikož mi docházejí dobré tituly ke čtení, jsem se rozhodla přečíst si knížku znovu, zda se mi i teď s odtupem času bude líbit jako kdysi. Ovšem už jsem nehodlala začít druhým dílem, ale dokoupila jsem si první díl, a zrovna čekám balíček s třetím dílem. A tady je recenze na první díl.

Autorka: Violaine Vanoyeke je vynikající odbornice na starověké dějiny, je autorkou padesáti románů, úspěšně přeložených ve více než čtyřiceti zemích. Tato latinistka, helénistka, lingvistka a egyptoložka se dnes věnuje výhradně psaní. Jako odborná poradkyně v televizi a rozhlase se rovněž podílela na mnoha pořadech pojednávajících o životě významných osobností.

Anotace: Král Tutanchamon umírá a je zřejmé, že se ho někdo pokusil zavraždit. Chvílemi přichází k vědomí, ale na nic si nevzpomíná, a tak v paláci panuje napjatá atmosféra. Tutanchamonova milující manželka, mladičká královna Anchesenamon, si musí co nejdříve najít nového manžela, protože draví uchazči o trůn jí usilují o život. Ale koho zvolit, když ani neví, kdo je vrah?

Můj názor: Pokud se rozhodnete přečíst si tuto knížku, musím vás hned ze začátku varovat, že v prvním díle žádný strhující příběh nenajdete. Kniha není nijak stránkově obsáhlá, má zhruba 230 stran, plus minimálně těch 30 stránek jsou různé mapky, rodokomen faraonů 18. dynastie a různé časové údaje - něco jako rejstřík - na začátku a na konci knihy.

Jak je již popsáno v anotaci, tak knížka je zaměřená na mladý manželský pár a to faraona Tutanchamona a jeho choť Anchesenamon. Stane se ovšem tragédie a král je zraněn a po marných snahách o jeho uzdravení svému zranění nakonec podléhá. V paláci již není bezpečno a proto se posilují stráže u všech vstupů. Jenže nastává větší problém a to otázka, kdo se ujme vlády a ožení se s ovdovělou Anchesenamon. Jenže touha po moci je příliš veliká, a proto se spousta blízkých v královnině okolí pod vlivem moci mění k nepoznání.

To je, co se týká příběhu, vlastně všechno, většina knihy spíše popisuje probíhající přípravy pohřbu zesnulého faraona. Musím ale říct, že pokud si chcete udělat představu jak probíhal pohřeb faraona, je tato kniha dokonalým průvodcem. Opravdu skvěle popisuje mumifikační proces, dále všechny poklady, které musí být spolu s faraonem uloženy do jeho hrobky, jak probíhají práce na hrobce, malby, smuteční hostiny apod.
Možná, že je tam těchto popisných pasáží tolik, že vás to může trochu nudit, i já se přiznám, že to na mě bylo celkem dlouhé, ale opravdu po přečtění máte dokonalý obraz před sebou.

Já jsem knížku přečetla za jediný den, a moc se těším na druhý díl, protože jak si z děství matně vzpomínám, jedná se tam především o to, kdo se tedy stane novým faraonem Egyptské říše. To už by mohl být zajímavější příběh, zřemě plný intrik a podrazů.

Moje hodnocení: /5
 
 

Reklama